Izložba "DRUGO DVA" Natalije Simeonović

Izložba "DRUGO DVA" Natalije Simeonović

Izložba "DRUGO DVA" Natalije Simeonović biće otvorena u ponedeljak 30. septembra u 19h u Galeriji SULUJ (Terazije 26/II sprat - Palata Anker).


Kao i na svojoj prethodnoj izložbi O-dvojenosti, Natalija Simeonović nastavlja likovno tumačenje istorije alhemijskog simbolizma.

 

Svojstveno alhemijskom postupku, izložba "Drugo dva" nalazi svoj tematski okvir u sintezi dve akademske oblasti: nauke i umetnosti.

Alhemijski eksperimenti obeležili su period kasnog srednjeg veka u hrišćanskoj Evropi, kada pojmovi kao što su racionalno i spiritualno, jezičko i numeričko, magijsko i tehničko, kreativno i istraživačko, nisu bili tretirani kao odvojeni sistemi ljudske kulture. Alhemijske operacije, kao kombinatorne i sintetičke, nalikuju onome što danas nazivamo multimedijalnom strukturom dela.

Zato Natalija Simeonović, stepenovanjem četiri faze alhemijskog ciklusa, koristi vizuelnu tehniku ne samo u službi estetike, već u svrhu pripovedačke naracije i matematičke računice. Putem gradacije, od crnog do crvenog, od slike do teksta, od jednine do množine, od smeše do rastvora, od anime do animusa, slikarka sastavlja ovu izložbu kao ilustrativnu knjigu ukoričenu galerijskim prostorom (... ) Marko Kostić (iz predgovora kataloga).Novovekovni alhemičarski amblem br.33 ( iz opusa Mihaela Maeira, Atalanta Fugiens, 17. vek) je centralni motiv za razvoj izložbe "Drugo dva". Amblem br.33 označava početni stupanj u alhemijskom procesu preobražaja prvobitne materije (hermafrodita) u najvišu – koja se simbolično prikazuje kao androgin. Kao arhetip sjedinjenja muškog i ženskog principa, androgin predstavlja cilj alhemije i krajnju svrhu čovekovih nastojanja da dostigne celovitost.

Izložba "Drugo dva" je koncipirana kao ilustracija četiri stupnja alhemijskih operacija, simboličkih slika preobražaja, ili predstava različitih faza psiholoških procesa : Nigredo „crnilo“ (stanje razdvajanja i polarnosti), Albedo „Belilo“ (pročišćenje), Citrinatis „žućenje“ (stanje tranzicije) i Rubedo „crvenilo“ (stanje osvešćenosti i reda). Revidiranjem originalnih ezoterijskih simbola stvaram narativ koji izražava savremeno žensko iskustvo i interpretaciju nasleđenih tradicionalnih predstava muško/ženskog principa i celosti u kontekstu procesa individuacije.


 

Izložba traje do 12. oktobra 2013. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text