Izložba doktorskog umetničkog projekta "Odabrani: Seti se da ne zaboraviš" autorke Tanje Bogdanić

newsIzložba doktorskog umetničkog projekta "Odabrani: Seti se da ne zaboraviš" a

Izložba doktorskog umetničkog projekta "Odabrani: Seti se da ne zaboraviš" autorke Tanje Bogdanić, biće otvorena u petak, 10. avgusta u 20 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti (Knez Mihailova 53).

 

 

 

 

U svojoj doktorskoj tezi Tanja Bogdanić je razmatrala pitanje potrošačke kulture, zadirući u prošlost sve do holandskog Zlatnog doba, perioda kada je spoj velikog materijalnog blagostanja i moralnih protestantskih kodova doveo do rađanja specifičnog umetničkog izraza. On se ogledao u čuvenim mrtvim prirodama, na kojima su se pojavljivali različiti motivi oličeni u vanitas i memento mori poruci, odnosno opomeni na prolaznost života i griži savesti zbog ovozemaljskog uživanja u bogatstvu. Razni predmeti koji se pojavljuju na ovim predstavama su prepuni simbolike, asocijativnosti, podsvesnih impulsa, što je još jedna tema koja zaokuplja umetnicu, posebno u kontekstu Fromovog pisanja o istom.
Bogdanićeva ovom izložbom nastavlja svoj već oformljen ikonografski niz, odabirući kao predmet  interesovanja produkte industrijske proizvodnje, serijske i anonimne. Povezanost sa objet trouvé estetikom sa početka XX veka ima korene u detinjstvu autorke, kada se kroz igru upoznala sa predmetima poput štipaljki, gume za otpušavanje odvoda i konačno, ovde prikazanih zihernadli. Ovo je svakako neobičan, podsvesni izbor atipičnih i nereprezentativnih simbola potrošačke civilizacije. Veoma različit od onih koji se već stereotipno očekuju u „lepom umetničkom delu“. Oni su umnoženi poput Vorholovih Brillo kutija ili Campbell's soup konzervi, ali su nebrendirani, ispražnjeni od pop-kulturnog sadržaja i ispunjeni ličnom, emotivnom vezom sa sopstvenom prošlošću. U ovom slučaju, to nisu pank zihernadle, već jednostavna dečija igračka.
Da je izvestan simbolički sloj neminovan, ipak nam pokazuje reminiscencija na triptih Paola Učela „Bitka kod San Romana“ koji je autorka, po sopstvenim rečima, još kao devojčica primetila u jednoj enciklopediji. Dečja analogija zihernadle i koplja, koji na isti način dominiraju i neprijatno nas bockaju, ostavila je dubok trag u njenom sećanju. Istu scenu pronalazi i u Kurosavinom filmu „Ran“ godinama posle, tako da se asocijativni lanac produžio i potencijalno će se graditi i dalje.
Projektujući sećanja na papir, posredstvom crteža, ona ih prikazuje u dimenzijama koje nisu prirodne, pa tako dobijaju pomalo preteći i neprijatan oblik - jer i radi se o predmetima koji u stvarnom životu zaista mogu da nas povrede. S namerom kreirajući neprijateljsku atmosferu, umetnica kroz jednostavan izraz oslikava antagonizme potrošačkog društva koje živimo: hiperprodukciju i osećaj praznine, serijsku proizvodnju i individualnost, luksuz i jednostavnost, svest i podsvest. Razmišljajmo o tome dok se budemo probijali kroz šumu Tanjinih me(n)talnih iglica. Tekst Senke Latinović. 

Tanja Bogdanić je rođena 1989. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Master studije je završila 2012. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Slobodana Roksandića. Dobitnica je nagrade mr Miodrag Janjušević akademski slikar, za najuspeliji rad iz oblasti slikarstva završne godine studija, na Fakultetu likovnih umetnosti, nagrade za najbolji umetnički rad mladog umetnika predstavljen u okviru Art zone Mikser festivala 2011. godine kao i nagrade za mlade umetnike Raiffeisen Club-a. Stipendista je francuske vlade za studijski boravak na Školi lepih umetnosti (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris) u Parizu, za akademsku 2010/2011, u klasi profesora Žana Mišela Alberole. Izlagala je na Međunarodnom sajmu crteža (Internationale dessins du 21e siècle)u Parizu, na Georgian Collage-u u Kanadi, galeriji Zvono, galeriji 12 New media HUB, Francuskom institutu kao i u galeriji Doma omladine Beograda.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services