Izložba Davora Gromilovića u Somboru

Izložba Davora Gromilovića u Somboru

Samostalna izložba Davora Gromilovića biće otvorena 9. jula u 18h u Kulturnom centru Laza Kostić u Somboru.

Nakon beogradske izložbe "From Somewhere to Nowhere" koja je priređena u Umetničkom prstoru U10 u maju mesecu, Davor Gromilović izlaže i u svom rodnom Somboru. Izložba će biti otvorena do 30. jula 2013. godine.

 

Detalji iz nenapisane knjige ljudskog iskustva...

U potpunosti odbacujući direktno prenošenje informacija i aktuelne, dnevno-novinske društvene prilike, ova serija slika se bavi iskonskim, vanvremenskim pokretačima svakog ljudskog bića milenijumima unazad. Vešto se koristeći simbolima i karakterističnim smislom za humor, prikazujući reakcije i interakcije ljudi u apsurdnim (često apstraktnim) trenucima, Davor pokušava da se „priključi“ na kolektivnu svest sa namerom da sakupi prećutane istine, pretpostavke, impresije i iznova proživljavane tragedije čovekovog duha i uma. Vodeći se definicijom alegorije, da se unutrašnjost jednog sveta nekada najlakše može objasniti preko spoljašnjosti drugog, gradi simbolikom ogrnute predele i bića, sa porukom smeštenom ispod bajkovite fasade. Kumulativno komponovanje površine slike i kolažiranje situacija nameću posmatraču snažan leitmotiv u svakom kompleksnom prikazu, zajedno sa shvatanjem da mnoge stvari u životu ne možeš da objasniš, a kamoli da kontrolišeš. Kao R. E. Howard-ova Hiborija, svet koji je smešten u nepostojeći „međuperiod“, tako i elementi Davorovih slika lebde u vremenu i prostoru, često prikazujući sinergiju između oduvek zavađenih istoka i zapada, gradeći univerzalni habitus čovečanstva, u kome se nalaze detalji iz nenapisane knjige ljudskog iskustva. Iskustva koje je doživljeno u jednom momentu, negde na licu Zemlje, ali koje je svojom groteskom, tenzijom i opskurnošću uticalo da ne bude zabeleženo... nigde. Igor Matić

Davor Gromilović je rođen 1985. godine u Somboru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 2010, gde je takođe završio i master studije 2012, smer Crtež. Ima aktivnu izlagačku aktivnost od 2008, i učestvovao je na 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored izložbi, gde pretežno izlaže crteže i slike, bavi se i u dizajnom majica, naslovnih stranica za muzička izdanja, plakata za koncerte, kao i animacijama kratke forme. Svoje interesovanje za fanzine vuče još iz tinejdžerskih dana, a danas je aktivan u izradi art fanzina i jedan je od osnivača ZBIR fanzina. Takođe, od 2009. aktivan je kroz rad na muralima, gde bi se mogao istaći rad u Omladniskom Centru Crna Kuća 13 u Novom Sadu. Trenutno živi na relaciji Sombor – Novi Sad i sarađuje sa mnogim mladim likovnim autorima širom Balkana, kako kroz rad na fanzinima tako i kroz izložbe.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text