Izložba "Crvena strela - Moskva — Sankt Petersburg. Pogled iz osamdesetih"

Izložba "Crvena strela - Moskva — Sankt Petersburg. Pogled iz osamdesetih"

Izložba "Crvena strela - Moskva — Sankt Petersburg. Pogled iz osamdesetih" biće otvorena u subota, 4. maja u 19 časova u Kući Legata (Kneza Mihaila 46). 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz kolekcije Pjotra Novickog.

 

 

U pitanju je raritetna postavka dela šestoro umetnika iz St. Petersburga i četvoro umetnika iz Moskve, sa video naracijama (dve projekcije) o sovjetskom životu i kulturi osamdesetih godina prošlog veka i četiri panoa o sovjetskoj svakodnevici i političkom sistemu opisuju kraj ere Sovjetskog Saveza i predstavljaju kulturne impresije umetnika iz ova dva važna sovjetska grada.

Odabir umetničkih dela izvršila je Poljska fondacija moderne umetnosti iz Varšave.

Kustosi izložbe su Sarmen Beglarijan, Silvija Šimanjak.

Красная стрела.
Москва — Санкт-Петербург. Взгляд с 1980-х годов

UMETNICI: Dmitrij Vrubel (Дмитрий Врубель, 1960, Москва), Aleksandar Džikija (Александр Джикия, 1963, Тбилиси), Olja Krojtor (Оля Кройтор,1986, Москва), Semjon Beli (Семён Белый, 1938, Киев – 2010, Санкт-Петербург), Vadim Brodski (Вадим Бродский, 1945, Ленинград), Boris Zabirohin (Борис Забирохин, 1947, Ленинград), Mihail Karasik (Михаил Карасик, 1953, Ленинград – 2017, Санкт-Петербург), Nikolaj Klimuškin (Николай Климушкин, 1950, Тольяти), Mihail Šemjakin (Михаил Шемякин, 1943, Москва), Oleg Jahnjin (Олег Яхнин, 1945, Лесозаводск)

Crvena strela (Красная стрела) je važen element političkog i svakodnevnog života u Sovjetskom Savezu – specijalni noćni voz koji povezuje dva glavna grada  - Moskvu i Sankt Petersburg, počeo je da saobraća kako bi prevozio najviše funkcionere Komunističke partije 1931. godine, uz odobrenje Josifa Staljina. Ovaj voz je ovekovečen u nekoliko pesama iz sovjetskog perioda, u književnosti i na filmu.

Pogled iz osamdesetih godina, kada je Mihail Gorbačov započeo Perestrojku - politički pokret u Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza. U to vreme niko iz Istočne i Srednje Evrope nije očekivao da će Gorbačovljeve reforme, restrukturiranje Sovjetskog Saveza i ekonomskog sistema dovesti do raspada SSSR-a, do revolucija 1989. godine u Istočnoj Evropi i do kraja Hladnog rata.

Radovi umetnika iz Sankt Peterburga mogu se smatrati tradicionalnim ili akademskim radovima o svakodnevici, dok se moskovski umetnici odlikuju većom smelošću i svežinom u odnosu na sovjetsku umetničku tradiciju.

Kako se ispostavilo, najviše avangardnih umetničkih radova u svetu nastalo je u Sankt Petersburgu neposredno pred rusku revoluciju 1917. godine, a glavni autor bio je Kazimir Maljevič i njegov krug. Ipak, sovjetska konzervativna politička elita želela je da umetnost bude realističan odraz stvarnosti, te je kao obavezni stil u umetnosti Sovjetskog Saveza proglasila socrealizam. Svako delo na ovoj izložbi smatralo bi se neprikladnim i neprihvatljivim u sovjetsko vreme. Ovaj izbor radova pokazuje kako su se vremena promenila i kako su umetnici i umetnički radovi prezentovani na ovoj izložbi prevazišli svoje vreme i postali izuzetno traženi za izložbe i umetničke kolekcije u svetu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services