Izložba "The Broken Dream" Andree Dramićanin u galeriji X VITAMIN

Izložba "The Broken Dream" Andree Dramićanin u galeriji X VITAMIN

Samostalna izložba "The Broken Dream" Andree Dramićanin, biće otvorena u utorak, 6. novembra u galeriji X VITAMIN (Studentski trg 11/1).

 

"The Broken Dream" je istinita priča o rastu, borbi, razvoju i stradanju - besprekornost i lepota koje zaslužuju divljenje,  slabost koja iziskuje podsmeh i sažaljenje.

 

 

Izložba skulptura i video instalacija Andreje Damićanin je vrcavi odraz društva u kome živimo, prevazilazeći sopstvene granice,  u nadi da nam se ono najgore nikada neće desiti. U svetu u kome kome postoji pravo na sve osim na grešku, neuspeh i nesavršenost.  

Umetnica motiv čirlidersica pronalazi u sećanju na detinjstvo, kada su one bile česta tema popularnih filmova i muzičkih spotova. Mada je situacija u kojoj polugole mlade devojke zabavljaju uglavnom mušku publiku tokom sportskih događaja na sreću sve manje društveno prihvatljiva, poruka koju one šalju je i dalje veoma prisutna. Insistiranje da se uvek mora biti mlad, lep i srećan, ta lažna slika o uspehu koja je emitovana u poluvremenu utakmica, danas je prisutna svuda i uvek. Iako smo delimično svesni da do naloga na društvenim mrežama uglavnom stižu idealizovane i fejk slike koje služe za predstavljanje sebe i sopstvenog života lepšim i boljim nego što jeste, svakodnevno posmatranje ljudi koji izgledaju lepše, provode se bolje, putuju dalje i zarađuju više, pa makar to bilo i neistinito, stvara zaglušujući pritisak i utisak da je neuspeh postao društveno neprihvatljiva kategorija. Andrea Dramićanin se u svom radu već bavila temom velikih očekivanja i time šta se desi kada ne dođe do njihovih ispunjenja. Ona stvara sjajne, šljašteće, instagramične radove koji referišu na ikonične predmete i simbole pop kulture. Kao i sa američkim snom, problem je u tome što oni nisu realni: blistavi osmeh navijačica pretvara se u kez iza koga se nalazi samo praznina, a cela izložba postaje ironična kritika ideje o obećanom boljem životu. (Sanda Kalebić, iz teksta kataloga).

Andrea Dramićanin je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva. Poslednji semestar master studija završila je na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris kao stipendista Vlade Francuske. Izlagala na grupnim izložbama i samostalno. Rad u kolekciji Hotel Mariott Belgrade, SKC Kragujevac i brojnim privatnim kolekcijama. ovogodišnja je pobednica konkursa za mlade umetnike pod nazivom Private valuesŠvajcarske ambasade u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text