Izložba "Bojilišta" Miroljuba Filipovića Filimira

Izložba "Bojilišta" Miroljuba Filipovića Filimira

Izložba "Bojilišta" Miroljuba Filipovića Filimira, biće otvorena u četvrtak, 14. juna u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev venac 19).

 

Miroljub Filipović Filimir predstavlja izbor radova iz svoja dva ciklusa – "Bojilišta" i "Podnebesja" nastajalih poslednjih desetak godina.

 

 

Apstrahovana simbolika kolorističkih kolizija upućuje na preplitanje mikro i makro senzacija iz autorovog neposrednog okruženja. Kombinovanjem kolažiranja i različitih slikarskih postupaka autor kreira ekspresivne i dramatične strukture na granici groteske i nekada viđene realnosti.

Miroljub Filipović Filimir je likovni umetnik, član ULUS-a, poslednjih pet decenija aktivno prisutan na domaćoj i međunarodnoj sceni. Priredio je šezdeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i bio autor i organizator brojnih hepeninga, performansa i umetničkih projekata. Učestvovao na Bijenalu u Veneciji 2003, Bijenalu u Londonu 2004, Bijenalu u Pekingu 2005 i drugim značajnim međunarodnim manifestacijama.

(…)

Sve ono što se odvija na površini Filimirove slike, kao da izvire iz sadejstva koje pokreću moćne unutrašnje sile, neki snažni, nama nepoznati podsticaji. Poput velikog praska, sadržajni činioci njegovog dela se, nalik vatrometu razbuktavaju. Raspršuju se i razlažu preko cele slikane ravni sa težnjom da iz nje izađu. Njihovi beskrajno raznoliki oblici se kreću, sukobljavaju, čineći naizgled haotično stanje u bezgraničnom ambijentu u kome sadejstvuju. Konačan ishod je uzdignut do utiska jedinstvenog, harmoničnog sadejstva oblika, kondenzovanih u snažnu vizuelnu ekspresiju. Skup nepojmljivih, krajnje raznolikih informacija koje se komešaju, lebde ili se pokreću kroz neuhvatljivu prazninu prostora, nije slutnja razaranja već potencija spajanja I stvaranja novih svetova, dakle stalnog obnavljanja životnih impulsa.

U likovnom pogledu, Filimir potkrepljuje svoja bojilišta promišljenim sukobima linija, poteza, površina, potom, dubokom tonskom gradacijom od tamnih do svetlih polja koja se, neki put pretvore u naglašene, iskričavo obojene oaze, ili se, kroz neprekinuti ritam oblika, slivaju u celovito vizuelno sadejstvo. Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga).

 

Izložba će biti otvorena do 2. jula 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text