Izložba "Autopsija disanja" Marion Dedić

Izložba "Autopsija disanja" Marion Dedić

Samostalna izložba crteža kombinovane tehnike velikih formata "Autopsija disanja" autorke Marion Dedić, biće otvorena u ponedeljak, 17. decembra u 19 časova u Galeriji SULUJ (Terazije 26, 2 . sprat).

 

 

 

Suptilnim crtačkim opusom Marion Dedić predstavlja se u galeriji SULUJ samostalnom izložbom.

Izložbu otvara Zorica Atić, istoričarka umetnosti, koja navodi: "Izloženi radovi nastajali su tokom niza godina, kao deo isprekidanog, ali neprekinutog stvaralačkog procesa. Кontinuitet i likovna razrada očituje se u svakom novom vraćanju temi. Rezultat je potpuni crtački preobražaj isprva figuralnog motiva koji preuzima ulogu objekta, i potom njegovo konačno razlaganje i svođenje na sasvim likovne činioce. Početni impuls i inspiracija za nastanak serije crteža delom je u pojavnom - motiv je životinjska figura, interakcija, privlačna toplina i taktilnost živog krzna. (...) U postupnom raslojavanju i sve izraženijoj monohromiji, figuralni objekat vremenom gubi anatomiju i svodi se na fragment. Simbolička obeležja takođe nestaju, i nosilac crteža postaje asocijativna organska forma, dok su variranja likovnog izraza izvedena različitim crtačkim materijalima i postupcima, kao i njihovim kombinovanjem. Ostajemo zatečeni i zaintrigirani u hipnotišućem prepletu poteza, istovremeno impulsivnog i rafiniranog umetničkog nerva".

Umetnica nastavlja kontinuitet istraživanja životinjskog sveta, na tankoj liniji između apstraktnih formi i pedantno hiper - realistično izrađenih detalja strukture kože i krzna.

Ne želeći da postavi iza svog rada ikakav narativ niti simbolizam, Marion Dedić je jedan od retkih animalista na domaćoj likovnoj sceni koja u fokus stavlja tajnu života i njegove ugroženosti na Planeti.

Sugestivnost crteža Marion Dedić je paradoksalno rastuća sa njihovom minimalnošću i izuzećem bilo koje naracije ili simbolične konotacije... Ona se rađa i razvija pod dejstvom ritma umetničkog gesta, oštrinom poteza olovke i mekoćom četkice. Stoga je serija crteža pred nama mnogo više nego izuzetno profinjena i puristički svedena likovna senzacija, više nego neuništivi svemoćni EROS, ili nežna naklonost prema divnim stvorenjima koja su predstavljena na radovima. Iz konsekventnog umetničkog procesa izdiže se tihi vapaj za disanjem i entropijom života, vapaj na tananoj liniji koja deli stvaranje od nestajanja...

Marion Dedić, rođena (1976) u Nemačkoj. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Član ULUS-a od 2009. godine. U statusu je samostalnog umetnika. Realizovala je trinaest samostalnih izložbi i učestvovala na višebrojnim grupnim izložbama u zemlji i šire. Živi i radi u Grockoj, Beograd. 2016. - Prva nagrada za crtež – XIV Međunarodna izložba Žene slikari, Centar za kulturu Majdanpek; Pohvala umetničkog saveta za crtež - HHIII Jesenji likovni salon, Velika Plana; 2013. - Pohvala umetničkog žirija za digital art – HI Međunarodna izložba Žene slikari, Centar za kulturu Majdanpek.

Izložba će biti otvorena do 29. decembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text