Izložba "Anatomija dizajna: BALUNA" dizajnerskog studija GRUPA

Izložba "Anatomija dizajna: BALUNA" dizajnerskog studija GRUPA

Izložba "Anatomija dizajna: BALUNA" dizajnerskog studija GRUPA, biće otvorena u petak, 15. decembra u 20 časova u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva - HDD (Boškovićeva 18) u Zagrebu.

Kustos izložbe je Marko Golub.


 

 

Izložba pripada programskoj liniji HDD galerije “Studije slučajeva” i detaljno se bavi evolucijom najnovijeg proizvoda Baluna hrvatskog dizajnerskog studija Grupa Products, procesom njegovog nastanka, bitnim dizajnerskim odlukama koje su ga oblikovale kao i stvarima koje je dizajnerski studio naučio iz njega, kao i iz svojih prethodnih projekata.Iz teksta Marka Goluba:

“Kad smo početkom leta prošle godine razgovarali o izložbi koja je sada pred vama, razmišljali smo o tome kako što potpunije da predstavimo jedan dizajnerski rad, odnosno kako, osim njegove pojavnosti u finalnom obliku tržišnog proizvoda, progovoriti o svemu što stoji iza te pojavnosti, o odlukama koje su dovele do toga da određeni proizvod izgleda tačno tako kako izgleda, da funkcioniše tačno tako kako funkcioniše, da nosi tačno ona značenja koja nosi. Delom je ta ideja bila bazirana i na mom davnom tekstu koji je pod sličnim nadnaslovom Anatomija dizajna objavljen u časopisu Oris, a bavio se Grupinim sad već davnim dizajnom naslonjača 3angle tako što je pratio njegov put od ranih koncepata, prvih prototipa i prilagođavanju istih, kao i dokumentovanjem procesa njegove proizvodnje.

Prvobitna ideja za izložbu bila je napraviti nešto slično na primeru nešto veće selekcije radova ovog studija, ali na kraju smo se odlučili za fokusiraniju priču o jednom, novom proizvodu kao i o još tri referentna primera dosadašnjeg Grupinog rada u području dizajna rasvete, odnosno o proizvodima na koje se oslanja njihov dizajnerski brend Grupa Products – lampama Model, ili_ili, Arigato kao i najnovijoj – Baluni.” 

Ovo je druga samostalna izložba studija GRUPA u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Pre četiri godine u ovom istom prostoru predstavljen je modularni sistem rasvete ili_ili. Ovom novom izložbom i predstavljanjem proizvoda Baluna, organizatori izložbe su odlučili da urade nešto drugačije - rastaviće Balunu na komade i prikazati je i objasniti kroz detalje, rekonstruisaće hronologiju i topografiju njenog nastanka, označavajući mesta na kojima su donošene određene odluke, pokazaće gde su projektovane, proizvedene i testirane određene komponente, i pokazaće mesta gde je sve izlagana. Biće prikazane i sažete priče njenih prethodnica - Modelaili_ili i Arigata.Bela staklena kugla proizvedena je u fabrici u italijanskom gradu Trevisu, koja iza sebe proizvodi za mnoge renomirane brendove rasvete. Kvalitetna, i skupa, tehnologija izrade višeslojne staklene kugle bila je neophodna zbog vizuelnog utiska i kvaliteta samog svetla jer daje ujednačenu svetlost celom svojom površinom. 

Za Balunu je razvijen originalan custom made dimer, koji je projektovala i proizvela kompanija Byte Lab.

Pored staklene i upečatljive glave Baline, drugi element je crno čelično telo lampe koji čini formu Balune prepoznatljivom. Baluna se javlja u tri varijante, kao stona, plafonska i zidna lampa.

Vizuelni identitet proizvoda dizajniran je u zagrebačko-londonskom studiju Bunch, s osnovnom idejom da je Baluna sama po sebi dovoljno ikonična i celovita da je ne treba suviše podcrtavati dodatnim vizuelnim elementima. Iz tog razloga je grafički dizajn ambalaže, ali i promotivnih materijala, maksimalno odmeren i usmeren na to da skrene pažnju na sam predmet.

Filip Despot, Ivana Pavic i Tihana Taraba su kao produkt dizajneri u okviru dizajn studija Grupa, započeli karijeru dizajnirajući nameštaj (višestruko nagrađivan), za bosansku kompaniju Artisan, da bi polako počeli sa kreiranjem samoiniciranih proizvoda (Pilot, Model, Figura), a 2011. godine započinju saradnju i sa hrvatskom kompanijom Kvadra, današnja Prostoria. Od 2012. godine pa do danas, stvaraju sopstveni brend Grupa Products koji se bavi dizajnom i razvojem kvalitetnih proizvoda dizajna, rasvetnih tela ručne izrade, ali i njihovom distribucijom. Njihovi proizvodi ili ili, Arigato i Model osvajaju svetsku dizajnersku scenu, naročito onu skandinavsku. Krase ih inovativnost, minimalizam, funkcionalnost, DIY pristup i fleksibilnost. Njihova ideja je bila jasna – uključiti se u razvoj sopstvenog dizajna proizvoda from scratch, pa sve do isporuke klijentu. Rezultat su proizvodi koji prolaze kroz autorske ruke pri svakom koraku na tom putu.

Autor koncepcije i kustos izložbe: Marko Golub
Koncept postavke izložbe: Marko Golub, Filip Despot, Tihana Taraba, Ivana Pavić
Dizajn postavke: Grupa
Grafički dizajn elemenata postavke: Bunch
Asistentkinja kustosa: Monika Džakić
Sponzori štampe: Cerovski print boutique, Ars kopija
Organizacija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Izložba će biti otvorena do 12. januara 2018. godine.

Fotografije iz proizvodnje Balune u fabrici Dekor Zabok. Autorka fotografija: Marija Gašparović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text