Izložba ANALOGNO/DIGITALNO u Muzeju nauke i tehnike

Izložba ANALOGNO/DIGITALNO u Muzeju nauke i tehnike

Izložba ANALOGNO/DIGITALNO,
biće otvorena u četvrtak, 16. maja u 19 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike (Dobračina 51).

 

Izložbu će otvoriti prof. dr Miomir Mijić. 

 

 

Muzej nauke i tehnike – Beograd predstavlja izložbu Analogno/Digitalno, posvećenu fenomenima analognog i ditalnog, autora Saše Šepeca, kustosa Muzeja.

Živimo u vremenu ‘kompjuterske revolucije’, u ‘informatičkom dobu’, u vremenu sveopšte ‘digitalizacije’. Muzika koju slušamo je digitalna; televizija je digitalna; naše fotografije takođe. Кomuniciramo putem mobilnih telefona koji su digitalni uređaji; državna i službena dokumentacija se digitalizuju, naše lične karte, vozačke dozvole i zdravstvene knjižice dobijaju čipove…


Digitalizacija ima veze sa računarima koji se ugrađuju u sve više predmeta sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. Računar u telefonu, u automobilu, u frižideru, u odeći i obući. ‘Pametne’kuće, ‘pametni’ gradovi, ‘pametno’ društvo. Ako je digitalna tehnologija postala sveprisutna, stiče se utisak da je nešto što zovemo ‘analogna’ tehnologija naprosto ono što je prethodilo i kao zastarelo, otišlo u istoriju. U muzej. Na određeni način to i jeste tako, mada, kako ćemo nastojati da pokažemo, ne sasvim. Šta su analogna i digitalna tehnologija? Otvorićemo više pitanja nego što ćemo pronaći odgovora.

Izložba „Analogno/digitalno“ bavi se jednom u osnovi inženjerskom razlikom, koja je potekla iz tehnološkog razvoja računarstva, da bi vremenom, usvojena od strane kibernetike, potom i kognitivnih nauka, postala kulturna razlika, koja na određeni način opisuje ono što zovemo informatičkim dobom, ili procesom digitalizacije. Retroaktivno, ona označava razliku između dva načina računanja, ili razliku između merenja i računanja.

Izložba o ovoj pojmovnoj razlici govori prevashodno putem predmeta, iz muzejskog fonda, i artikuliše temu kroz sedam celina: „Analogije“, „Od analognog ka digitalnom“, „Merenje/računanje“, „Кibernetika“, „Mediji i informacija“, „Ulaz/izlaz: kod“ i „Interfejs: od digitalnog ka analognom“.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services