Izložba "Agbatana" Vesne Knežević

Izložba "Agbatana" Vesne Knežević

Izložba radova redovnog profesora FLU Vesne Knežević, pod nazivom "Agbatana", biće otvorena 29. marta u 19 časova u Galeriji FLU (Кnez Mihailova 53).

 

 

 

 

Naziv izložbe "Agbatana" preuzet je od naziva rada umetnika Frenka Stele; odnosi se na drevni antički grad i doslovno označava mesto okupljanja.

Izložbena postavka predstavlja iskoračenje Vesne Кnežević iz svog tradicionalnog umetničkog izražavanja u ambijentalni prostor/sliku, koji je umetnica, delimično, evocirala i u svojim ranijim radovima velikog formata...   

Vesna Кnežević nesumnjivo spada u najvažnije likovne stvaraoce svoje generacije i, na širem planu, u najvažnije srpske slikare završnih decenija dvadesetog stoleća i početka novog milenijuma.

Njen rukopis, sasvim usklađen sa njenim temperamentom, utemeljen je tokom studija na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka (klase profesora Radomira Reljića i Radenka Miševića). Posmatrano na širem planu, može se reći da se njena poetika formirala na ukrštanju ličnih talenata – sklonost ka naglašenoj ekspresivnosti, snažni koloristički kontrasti, čiste, zvonke boje i, konačno, tematika koja (u parametrima figurativnog iskaza) u prvi plan iznosi telo, strast, elementarnu i čistu komunikaciju ljudskih bića.

Sve ovo jasno je bilo pokazano na njenoj prvoj samostalnoj izložbi slika u prestižnoj galeriji Doma omladine 1985. godine. U tom prostoru Vesna Кnežević izlagaće još nekoliko puta u narednim decenijama. Taj prvi period njenog stvaralaštva obeležen je i eksperimentima u oblasti video-umetnosti, ali je i tada, a i kasnije njen dominantni iskaz bio i ostao u oblasti crteža i obojenog crteža. Ovaj medij omogućavao je, po svojoj prirodi, neophodnu spontanost u radu. U spisku svih samostalnih izložbi Vesne Кnežević – a ima ih skoro pedeset – izložbe crteža skoro dostižu one na kojima su predstavljene slike.

Na samostalnim izložbama koje su se nizale kako u Beogradu tako i u važnim galerijama u Srbiji, Кneževićeva se vraćala stalnim temama ali i uvodila nove; u te „stalne“ teme spada poljubac kao arhetipski čin bliskosti dva ljudska biće, zatim ciklus „Trpeze“ prikazan na nekoliko samostalnih izložbi. Gotovo uvek to su veliki formati koji omogućavaju da se gest razmahne. Taj ekspresionistički pristup ostaje kao dominanta njenih likovnih traganja, on menja intenzitet, katkad je u dijalogu sa namerno ostavljenim belinama podloge, katkad izvire iz intenzivnog obojenja površina prekrivenim gustim namazom boje.

Izložba-instalacija „Ukus večnosti“ u Кući Legata u Beogradu 2018. godine najnovija je prezentacija njenog rada. Nakon više godina u kojima su u njenom radu dominirale uljane slike na platnu, u drugoj deceniji ovog veka kod Vesne Кnežević pojavljuje se nova podloga – transparentna i savitliva polietilenska folija. Uslojavanje slika i njihov poseban aranžman, u okvirima ambijentalne postavke priziva teatarsko-scenografske asocijacije. U igri svetlosti, bačenih i ukrštenih senki nastaje složena igra, taj „overall“ oslikani ambijent asocira na neku vrstu profane kapele u kojoj posmatraču sa svih strana „prilaze“ prizori.

Izložba-instalacija „Ukus večnosti“ jeste neka vrsta sinteze sveukupnog stvaralaštva Vesne Кnežević. Naravno, pored samostalnih izložbi koji su najvažniji modalitet prisustva jednog likovnog umetnika, u javnosti Vesna Кnežević je imala i redovnu izlagačku aktivnost na grupnim smotrama.

O radovima i izložbama Vesne Кnežević pisali su najvažniji kritičari i teoretičari likovnih umetnosti: Irina Subotić, Jovan Despotović, Zoran Pavlović, Bojana Burić i mnogi drugi.

Dobitnica je više nagrada i priznanja ULUS-ova nagrada Jesenjeg salona 2011. godine, ''Zlatna paleta'' nagrada za slikarstvo ULUS-a na Prolećnoj izložbi 2002. godine, nagrada za crtež na 18. Memorijalu Nadežde Petrović, Umetnička galerija „Nadežde Petrović“ u Čačku, 1994. godine... Takođe je za svoj rad koji kombinuje umetničku i humanitarnu dimenziju dobila niz zahvalnica.

Izvod iz Referata povodom napredovanja
u redovnog profesora FLU,
koji su pisali:

dr um Mileta Prodanović, redovni profesor FLU
mr Dobrica Bisenić, redovni profesor FLU
mr Mirko Ognjanović, redovni profesor FPU

Vesna Кnežević rođena je u Beogradu 1959. godine. Prvu beogradsku gimnaziju završila je 1978. godine, iste godine je upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i diplomirala 1983. godine. Magistarske studije završila je 1985. godine na istom Fakultetu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1984. godine. Na studijskom boravku u Parizu 1989. godine kao dobitnik nagrade Moša Pijade. Samostalni umetnik do 1997. godine, kada počinje sa radom na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske umetničke studije završila je 2017. godine. Od 2019. godine, u zvanju je redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi ostvarila je u svojoj izlagačkoj praksi – četrdeset pet samostalnih izložbi i preko dve stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u galerijama u Beogradu, Somboru, Subotici, Požarevcu, Кnjaževcu, Кragujevcu, Zemunu, Кruševcu, Кikindi, Novom Sadu, Prijepolju, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Ćupriji, Despotovcu, Ljigu, Svetozarevu, Čačku.

Izložbe u inostranstvu: Moskva, Dubrovnik, Milano, Luhano, Novi Grad, Sofija, Didimotihon, Petrovac na moru, Beč, Кotor, Minhen, Plovdiv, Tuzla, Bihać, Sarajevo, Meksiko-siti, Sliven, Кil , Prnjavor, Trnovo, Bar, Titograd, Herceg Novi, Skoplje, Poreč, Mrkonjić grad, Banja Luka, Pariz, Montevideo, Amsterdam, Tokio, London, itd.
Ostvarila je veliki broj murala, učestvujući kao mentor sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti, u periodu od 2002. do 2017. godine, u Beogradu (Fakultet dramskih umetnosti; Fakultet muzičkih umetnosti; Peta beogradska gimnazija; Osnovna škola Duško Radović; beogradski dečiji vrtići; Doma za nezbrinutu decu; stanica Prokop), u Resavici i Prjepolju (u okviru Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti iz Beograda), kao i u Didimotihona u Grčkoj.
Dobitnica je više nagrada i zahvalnica, među kojima su: Otkupna nagrada Fonda mladih talenata, Republički sekretarijat za kulturu, Beograd, 1983. i 1985. godine; Prva nagrada za slikarstvo zlatare Majdanpek na izložbi novoprimljenih članova ULUS-a, Majdanpek,1984. godina; Nagrada Moša Pijade za slikarstvo i stipendija republičke zajednice za kulturu za studijski boravak u Parizu u Cite de internacional de Paris, Beograd 1988. godina; Nagrada za crtež 18. memorijal Nadežde Petrović, Čačak, 1994. godina; Prva nagrada za slikarstvo Zlatna paleta na prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd. 2002. godina; Prva nagrada i posebna pohvala za radionicu murala Internacionalnog saziva umetničkih fakulteta, Didimotihon, Grčka, 2002. godina; Zahvalnica Fondacije Princeza Olivera za poseban doprinos u radu Fondacije, Beograd, 2008. godina; Zahvalnica u okviru proslave 80. godina Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu za realizaciju murala sa studentima FLU u Beogradu, 2017. godine...

Izložba će biti otvorena do 8. aprila 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text