Izložba Adrien Ujhazi | "Takav je život..." (Ciklusi Geje)

Izložba Adrien Ujhazi | Takav je život Ciklusi Geje

Još jedna izložba iz redovnog godišnjeg programa Gradske galerije KC Grad, pod nazivom "Takav je život... (Ciklusi Geje"), biće otvorena u ponedeljak, 20. maja u 20 časova.

Autorka izložbe je mlada umetnica Adrien Ujhazi koja je diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno pohađa master studije.

 

 

Ujhazi od 2011. godine aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu i dosad je svoje stvaralaštvo prikazala na četrdeset grupnih i čak deset samostalnih izložbi. Ove godine postala je i članica SULUV.

Jedanesta samostalna izložba autorke nosi naziv "Takav je život..." a nadovezuje se na seriju izložbi pod nazivom "Ciklusi Geje". Može se reći da Ujahzi u svom radu istražuje odnos čoveka i prirode, pa otuda i Geja kao starogrčka personifikacija Majke prirode, personifikacija evolucije i života. Autorka ovaj odnos ilustruje netipičnim slikarskim, ali tipičnim materijalima iz prirode, njeno stvaralaštvo inklinira bio art-u i formom i sadržajem. Ujhazi koristi kružne i ovalne forme koji predstavljaju simbole jajeta semena i ćelija kao osnovnih ciklusa života, ali i ne samo simbole, jer njene slike sadrže i seme pšenice te postaju mali ekosistemi u kojima umetničko delo ima sopstvene cikluse života od klijanja preko fotosinteze i razvoja novih živih organizama. Pšenica igra važnu ulogu kao istorijski važna žitarica u prehrani, čime autorka naglašava metamorfozu savremenog društva.

Celina postavke sastavljena iz slika i objekata izrađenih isključivo od prirodnih materijala predstavlja otklon od ere plastike u kojoj živimo i na taj način kritikuje ekološku krizu u koju je Geja zapala u savremenoj fazi razvoja.

Izložba "Takav je život..." biće otvorena do 2. juna, a pored otvaranja naknadno će biti objavljen i termin vođenja sa autorkom. Publika će moći da prati cikluse rađanja i života na slikama i objektima Adrien Ujhazi svakog dana od 14 do 20 časova.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services