Izložba "50 godina koncertne ROCK fotografije u Srbiji"

Izložba "50 godina koncertne ROCK fotografije u Srbiji"

Izložba "50 godina koncertne ROCK fotografije u Srbiji" biće otvorena u nedelju, 10. oktobra u 19 časova u Galeriji Pro3or (Koče Popovića 9).


Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog veka, pružila je slobodu, drugačiji model ponašanja i razmišljanja i postavila određene ideale. Rokenrol je prevazišao sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva.


Izložba "50 godina koncertne ROCK fotografije u Srbiji" obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine (kada su T. Peternek i B. Debeljković priredili prvu izložbu koncertne fotografije Koncert u sto fotografija u Domu omladine u Beogradu) do danas, vredno beležeći nastupe, objavljujući fotografije u muzičkim i omladinskim časopisima širom bivše Jugoslavije, na muzičkim web portalima, sarađujući sa mnogim muzičkim grupama ili priređujući izložbe.


Tomislav Peternek 1966 I gitarijada Sajam Beograd


Fotografi koji su sa žarom radili i pratili živu scenu rokenrola, naše domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva, stoje sa svojim fotografijama na ovoj izložbi – prikazujući prvenstveno svoj izbor onoga što je za njih bilo značajno, a što je obeležilo njihovo i naše vreme.


Stanislav Milojković Koja


Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran Vujović, Slobodan Sarić Hemfri, Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojkovič, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević,  Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS, Danko Strahinić.


Zoran Vujović Cane

 

Na izložbi se mogu videti fotografije sa Prve Gitarijade održane na Sajmu u Beogradu 1966. godine, sa „Hajdučke česme“ iz 1977. godine, sa „Boom“ festivala u Novom Sadu iz 1978. godine kao i sa prvog koncerta inostranog pank benda („The Ruts“) u Srbiji održanog 1980. godine u „Hali Pinki“, sa prvog „BROF“ festivala iz 1981. godine, sa „Zaječarske gitarijade“ i festivala „EXIT“. Na izložbi je predstavjen presek koncertnih rokenrol dešavanja kroz fotografije domaćih i stranih izvođača kao što su: Bijelo dugme, Točak, Divlje jagode, U škripcu, Idoli, EKV II, Girlschool, Saxon, Džoni Štulić, EKV, Riblja Čorba, Bajaga i instruktori, Slađana Milošević, Partibrejkers, Koja, Satan Panonski, Električni orgazam, Nick Cave, Sisters of Mercy, The Mission, Alice Cooper, Motorhead, Rolling Stones, Apocalyptica, Darkwood Dub, KKN, Kud Idijoti, Neno Belan, Iron Maiden, Slash, Tunnel of Love, Masser Chups, Popečitelji, UK Subs, Guns n’ Roses, Eric Burdon, Sisters of Mercy, Steve Vai, House of Broken Promises, Pain, The Causalties, Judas Priest, Faith No More, The Cult, The Exploited, Ritam nereda, Goblini, Mortal Kombat, Prodigy, Amorphis, Lacuna Coil, Nikola Vranjković, Swans, Yu grupa, Marky Ramone, Wovenhand i Devin Townsend Project. Ovaj spisak je daleko od konačnog, ali svedoći o bogatstvu događaja kojima smo bili prisutni tokom proteklih pet decenija, a to nimalo nije malo...


Anamarija Vartabedijan Kud Idijoti 2007


Cilj izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umetničke rok fotografije nastale u proteklih pedeset godina – od analogne do digitalne fotografije kroz isticanje različitosti u izboru i umetničkom izrazu. Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, ova izložba ističe i  značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.


Milena Anđela Mišić Atanacković, Guns n roses 2010

 

Savet izložbe i organizacija: Anamarija Vartabedijan, Nebojša Babić, David Vartabedijan

Izložba će biti otvorena do 17. decembra 2017. godine.

 

Naslovna fotografija: Goranka Matić, Ekatarina II 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services