Izložba ".33: nešto trodimenzionalno" | Moderni u Beogradu (MuBGD)

Izložba ".33: nešto trodimenzionalno" Moderni u Beogradu (MuBGD)

Izložba ".33: nešto trodimenzionalno" grupe autora Moderni, biće otvorena u sredu, 17. aprila u 19 časova u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53).

".33: nešto trodimenzionalno" grupe autora Moderni u Beogradu treća je u nizu 3M3 izložbi u izlogu galerije Kolektiv, uokvirenih temom "Tracing the milieu - What were you thinking?" (Tragovima miljea - O čemu ste mislili?) koju je postavila Marija Bjelić, kustos ove izlagačke sezone.

 

 


Istražujući odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u posleratnom periodu na teritoriji Beograda, autori izložbe, na duhovit način, smeštaju ih u savremeni kontekst.

Grafički narativ kao dominantna tehnika autora, preveden je u fizički model referišući na različite teme: od razumevanja kompleksnih struktura pojedinih objekata, preko spekulativnih distopijskih projekcija alternativne upotrebe nasleđenih prostorno-programskih celina, oživljavanja nerealizovanih arhitektonskih dela, angažovanja arhitektonskog prostora kao scenografije za pripovedanje, do otkrivanja skrivenih dimenzija grada nesagledivih vizuelnom percepcijom….

Na ovaj način autori približavaju manje poznate informacije i pripovedaju o arhitektonskom nasleđu na savremen i alternativan način – tehnikom prevođenja grafičkog narativa u fizički model.

Pitanje koje se postavlja arhitektima jeste: da li možemo stvarati savremenu arhitekturu oslobođeni od graditeljskog nasleđa ili je upravo ono izvor sveg znanja i genetski kod koji nosimo u sebi samima.

Posmatrač osam (8) odabranih objekata suočen je sa sopstvenim arhitektonskim identitetom koji mu je više ili manje blizak, odnosno kojeg je dovoljno ili nedovoljno svestan ili nesvestan.

Moderni u Beogradu (MuBGD) predstavljaju grupu od osam (8) arhitekata sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.
Ova grupa se okupila 2018. godine počevši sa istraživanjem vizuelne reprezentacije posleratnog modernističkog nasleđa beogradske arhitekture sa ciljem razumevanja kanonskih arhitektonskih projekata i objekata, njihovog nastanka i uloge u širem društveno-političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu. Autori su kroz dugoročno istraživanje likovne reprezentacije razvili individualne, karakteristične modele grafičkog narativa koji pripovedaju o arhitektonskom nasleđu i približavaju manje poznate informacije i zanimljivosti široj publici.


Članovi grupe Moderni u Beogradu - objekti obrađeni kroz fizički model:

Iva Bekić - Muzej vazduhoplovstva

Petar Cigić - Hotel za samce na Dorćolu

Dalia Dukanac - Palata Federacije (Zgrada SIV)

Stefan Đorđević - Muzej revolucije

Irena Gajić - Stambena zgrada za univerzitetske radnike ("Toblerone" zgrada)

Mirjana Ješić - zgrada Urbanističkog zavoda

Hristina Stojanović - Sava Centar

Snežana Zlatković - Zgrada DSNO (Zgrada Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane).

Izložba će biti otvorena do 27. aprila 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services