Izložba „Za veru i otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“

Izložba „Za veru i otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“

Prva u nizu izložba u okviru međunarodnog kulturno-umetničkog projekta „Za veru i otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“, biće otvorena u petak, 1. avgusta, u 15 časova, u galeriji Progres.
 

 Izložba povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata organizovana je u saradnji Ambasade Rusije u Beogradu,  kulturih centara "Pozitiv" i „Art Studio XIII“ iz Rusije i umetničkog udruženja "DivArt" iz Srbije.

Izložbu će svečano otvoriti g. Aleksandar Čepurin, Ambasador Rusije, i g. Dušan Milovanović, istoričar umetnosti i savetnik Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu. Otvaranja će upotpuniti muzički program baritona Marka Kalajanovića i pijantistkinje Milice Sekulić.Izložba „Za Veru i Otadžbinu! Životne priče u Velikom Ratu 1914-1918“ predstavlja savremeno viđenje likovnih umetnika Isidore Ivanović i Dragana Bartule, koji su na svojim platnima prikazali emotivni doživljaj Prvog svetskog rata usmeren na shvatanje osećaja patriotizma, hrabrosti, ponosa, spremnosti za borbu za sebe i svoj narod, za slobodu, veru, moralne i kulturne vrednosti.

Slikar Dragan Bartula prikazao je vojnike kao simbole apsolutnog junaštva, snage, duha, hrabrosti i vere u njihov poziv, dok je Isidora Ivanović predstavila žene, majke i decu, kao heroje koji čekaju sa bolom i patnjom svoje uspokojene u ratu muževe, braću, sinove, i predstavljaju simbol sećanja na žrtve Velikog rata, ali u isto vreme i simbol nade i vere.

Izložba je upotpunjena foto i video materijalom, kao i originalnim istorijskim predmetima iz Srbije, Rusije i Francuske iz perioda Prvog svetskog rata, kako bi se što vernije predstavili istorijski događaji i bliski odnosi te tri zemlje. Prikazujući stranice istorije, celokupna postavka odaje počast nesebičnoj spremnosti i hrabrosti ljudi da daju živote za svoju zemlju, braneći svoj narod i kulturu.

Izložba će trajati do 31. avgusta u Galeriji Progres (Zmaj Jovina 8-10).

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text