Izložba „Rad bez pokrića 2.0" Jovane Budošan

Izložba „Rad bez pokrića 2.0" Jovane Budošan

Izložba „Rad bez pokrića 2.0" Jovane Budošan otvorena je 6. decembra u Centralnoj galeriji Šok zadruge (Zmaj Jovina 22) u Novom Sadu. 

 

Izložbu je otvorila filozofkinja Silvia Dražić.

 

 


Ovo je još jedna u nizu izložbi autorki i autora okupljenih oko Šok zadruge, a u okviru intenzivnog programa objedinjenog pod nazivom „Završni udarac“. Svaka izložba je prodajna, a ulaz slobodan.


Crteži iz serije "Spisak" 

 

Opet „Rad bez pokrića“?

Prvu izložbu pod nazivom „Rad bez pokrića“ realizovala sam krajem 2012. godine u Galeriji „Šok“ u Grčkoškolskoj ulici, odnosno eutanaziranoj „Art klinici“. U okviru nje, izložila sam crteže koji su kao polaznu tačku imali (čistu) umetničku praksu, za koju sam smatrala da nije sebe društveno opravdala. Za naziv uzimam tekst sa jednog od izloženih radova* u kom Vas, kao posmatrača, obaveštavam da ne treba da budete sigurni da je ono što gledate osnovano po bilo čemu, t. j. da Vam ni ja (kao autorka), niti iko drugi (Galerija, obrazovni sistem i dr.), može dati garancije za ono što vidite u tom trenutku.

* „Rad bez pokrića (napomena: gledanjem ovog rada nemate nikakvu garanciju da ste dobro potrošili vaše vreme)“

Zašto „Rad bez pokrića 2.0“?

Radovi koje sada izlažem u Centralnoj galeriji Šok zadruge nastali su u periodu od kraja 2013. do kraja 2017. godine, odnosno tokom mojih trudnoća i porodiljskih osustava. Stičem utisak da su društvene okolnosti slične, pa odlučujem da nastavim svoju umetničku praksu „bez pokrića“. Ipak, nastajući u jednom među-vremenu ovi radovi imaju vlastitu duševnu, mentalnu i ekspresivnu dinamiku.

Jovana Budošan

Jovana Budošan rođena je 1980. godine (Novi Sad, SAP Vojvodina, SR Srbija, SFR Jugoslavija). Nakon završenih studija Grafičkih komunikacija 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pridružuje se utopističkom projektu „Art klinika“ – Multimedijalnog centra „Led art“, čiju ideju podržava i danas u formi zadrugarstva. U međuvremenu oblikuje grafički matrerijal programa i projekata - radi kao nezavisna grafička dizajnerka.

Dobitnica je nagrade „Grifon“ za najbolji grafički dizajn u 2011/2012. Poslednjih nekoliko godina je stalno zaposlena kao grafička dizajnerka na RTV-u. Svoj rad van radnog vremena upražnjava skoro svakodnevno po nazivom „Rad bez pokrića“. Urednica je programa Šok zadruge. Trenutno živi i radi – iako sam rad ne sagledava kao nešto odvojeno od života (Novi Sad, AP Vojvodina, Republika Srbija).

Izložba će biti otvorena do 16. decembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text