Izložba „Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?“ | Salon MSUB

Izložba „Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?“ | Salon MSUB

Izložba „Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?“, biće otvorena u petak, 12. jula u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

 

 

 

 

Kustos izložbe je Thomas Elsen (direktor i kustos Nove galerije Höhmannhaus, Augsburg, Nemačka). Umetnici: Andy Heller (GER), Ferit Kuyas (CH), Leta Peer (CH), Natalija Ribović (SR / GER), Elham Rokni (IL).

Izložba "Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?" podrazumeva nastavak saradnje Salona Muzeja savremene umetnosti iz Beograda i Nove Galerije Höhmannhaus  iz Augsburga u Nemačkoj.


Andy Heller, iz serije Bellavista, digitalna fotografija, 2019


Saradnja podrazumeva razmenu izložbi i promovisanje lokalnih i internacionalnih umetnika kroz ove dve institucije, unutar obe scene. Razmena je započeta u oktobru prošle godine izložbom pod nazivom "Iza slike" na kojoj su se predstavili srpski umetnici koji su u svom dosadašnjem radu pre svega usmereni na izraživanje i produkciju unutar medija videa i digitalne slike.


Leta Peer, iz serije Mirrors, digitalna fotografija, 2006
 

Internacionalna izložba pod nazivom "Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje?" predstavlja fotografe i video umetnike koji u svojim radovima preispituju prirodu i proces globalizacije kroz promenu vizure grada, urbanog, ali i unutar nacija i ličnih života. Različitosti, posebni kulturni identiteti postaju marginalizivani pod sve većim pritiskom koncepta univerzalizma. Tradicija, nacionalno i istorijsko pamćenje osobenih (i manjih) kulturnih identiteta postaje relativizovano u odnosu na dominantne kulture i njihove hegemone politike. Politika, ekonomija, novi mehanizmi komunikacija kao moćne sile doprinose stvaranju važećih atributa i “vrednosti” nove internacionalnosti koja nam nudi univerzalno ujednačavajuće životne perspektive. Velike metropole sa međusobno „istovetnom“ arhitekurom počinju da nalikuju jedna drugoj  i kao takve  najkonkretnije dočaravaju ovaj dramatičan razvoj.  Umetnici ovde  pozvani  promišljaju društvene i kulturološke promene koje nastaju unutar prirode globalizacije. Njihovi radovi kao kritičke refleksije osciliraju u svom izrazu ukazujući na stalnu ambivalenciju unutar emocija, nemira i nade.  


Leta Peer, iz serije Mirrors, digitalna fotografija, 2006

 
Radovi prenose lične priče umetnika. Te priče, međutim, ne ostaju privatne. One su zapravo utkane u dalekosežna pitanja o stanju stvari u savremenom svetu koji okružuje njihove sudbine. Umetnička dela posredno postavljaju pitanja:  kakvoj sudbini se možemo nadati unutar sistema koji uporno zanemaruje kulturne posebnosti, poreklo i uspomene? Šta formira naše životne urbane prostore? Da li ti prostori predstvaljaju platforme za mogući diverzitet života i pojava, a  samim tim i za ljudsko dostojanstvo?


Natalija Ribović, Transfer (Palmyra), frejm iz videa, 2004/ 2015

 

Thomas Elsen je istoričar umetnosti i kustos iz Nemačke. Kao kustos za vizuelnu umetnost i fotografiju radi pri instituciji Umetničke zbirke i muzeji grada Augsburga u Nemačkoj. 1996. godine pri istoj instituciji osnovao je dve galerije za savremenu umetnost, Novu galeriju  Höhmannhaus i H2 – Centar za savremenu umetnost u Staklenoj palati. Od skorašnjih izložbi izdvajaju se : A Process – ‘Der Greif’ photography magazine (2014); Faces of Disappearance (sa Sofi Kale, Lari Saltanom, između ostalih 2015/16); Not Here Yet, zajedno sa Selinom Lunsford (sa Alberto Garcia Aliksom, Mauricio Katelanom, Hamiš Fultonom, Ferit Kujasom, između ostalih, 2016/17).  Organizovao je izložbe pri  manifestacijama Evropski mesec fotografije (EMOP) u Berlinu (2012), Dizeldorfski foto vikend (2013), Taškensko foto bijenale (2014). Thomas Elsen je član Nemačke akademije fotografije od 2012. godine.


Leta Peer, iz serije Mirrors, digitalna fotografija, 2006

 

Izložba će biti otvorena do 9. septembra 2019. godine.

Na naslovnoj: Ferit Kuyas, Šenjang, Kina, 2016 (iz foto serije everywhere anywhere, 2004-2019)

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services