Izložba „Hladan kao LED“ u Muzeju nauke i tehnike

Izložba „Hladan kao LED“ u Muzeju nauke i tehnike

Izložba „Hladan kao LED“, biće otvorena u četvrtak, 25. jula u 19 časova u Muzeju nauke i tehnike u Galeriji 51 (ulaz iz Dobračine ulice broj 51).

 

Izložbu će otvoriti prof. dr Miomir Mijić.




 

Izložba Muzeja nauke i tehnike „Hladan kao LED“, autora Zorana Levića, kustosa Muzeja, posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi leda na našim prostorima.

Izložbom Muzej želi da približi posetiocima fenomen niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje, zaštititi od niskih temperatura, saobraćaju i sportu.


1929, zaleđena Sava iz privatne zbirke Miloša Jurišića


Posetioci izložbe će imati priliku da se upoznaju sa ledom kao materijalom, njegovim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. Biće predstavljeni eksponati i predmeti koji se koriste prilikom izrade, oblikovanja i čuvanja leda, kao što su npr. alati za sečenje leda sa površina reka. Takođe, upoznaće se sa pričama o pionirima proizvodnje veštačkog leda u Srbiji, poput fabrika Bajloni i Šonda.

Izloženi eksponati pokrivaju period od 19. veka pa sve do današnjih dana. Čuvaju se u zbirkama Muzeja nauke i tehnike, Etnografskog muzeja i privatnim kolekcijama, dok je drugi deo izložene građe vlasništvo kompanija Albo, Sol Srbija, Frikoma, Fero Eko Blast i Drenovca, Centra za promociju nauke, Nacionalnog saveza za karling Srbije i Naftne industrije Srbije.


Sečenje leda na Savi, 1929 Sremska Mitrovica iz zbirke muzeja nauke i tehnike
 

U okviru pratećeg programa izložbe u Muzeju nauke i tehnike organizovaće se demonstracija oblikovanja skulpture od leda, koju će izvoditi umetnik Ljubomir Šćepanović.  Radionicu izrade sladoleda korišćenjem tečnog azota  vodiće dr Luka Mihajlović, koji će održati i predavanje o životinjskom svetu koji živi u uslovima niskih temperatura.

Na samom otvaranju, kao i tokom trajanja izložbe, za posetioce je pripremljeno nekoliko ledenih iznenađenja, kao prijatno osveženje tokom vrelih letnjih dana.

Izložba će biti otvorena do 2. septembra 2019. godine.

Na naslovnoj fotografiji: Klizaljke za hokej YASSA

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services