Izložba ”Umetničko delo kao ekspresija i kao kontemplacija” Đorđija Crnčevića

Izložba ”Umetničko delo kao ekspresija i kao kontemplacija” Đorđija Crnčevića

Izložba ”Umetničko delo kao ekspresija i kao kontemplacija” Đorđija Crnčevića, biće otvorena u subotu, 1. juna u 19 časova u Galeriji B2 (Balkanska 2). 

Autor izložbe dr Rajka Bošković. Izložbu otvara istoričar umetnosti Savo Popović.

 

 

Đorđije Crnčević je rođen u Dupilu, Crmnici (Crna Gora), 1941. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije na vajarskom odseku u Beogradu, 1972. godine. Od 1967. godine učestvuje na kolektiv- nim izložbama u zemlji i inostran- stvu. Do sada je priredio dvade- set samostalnih izložbi. Član je ULUS-a od 1968. godine. Bio je pro- fesor vajarstva na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu od 1991 do 2008. godine. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Njagova dela nalaze se u javnim, privatnim zbirkama i u slobodnom prostoru. Dobitnik je brojnih priznanja za umetnička dostignuća. Preminuo je u Beogradu, 2013. godine.

...Dve poetike, dramatična i lirska, nastaju, prepliću se, smenjuju i traju, potpuno nezavisno, u celokupnom opusu Đorđija Crnčevića. Dramatična - prvonastala, brzim, energičnim i nervoznim gnječenjem vlažne, bezoblične mase gline, koja „pamti“ dodir, trenutno raspoloženje i energiju ruku. Lir- ska – sa dubokim uzdahom i dugotrajnim dahom, nastala kao odsjaj pamćenja bića, posvećenim, laganim, staloženim oblikovanjem kamena koji, nikada se ne predajući brzom, trenutnom „zapisu“ ljudskih ruku, emanira proosećan i dugo traženi oblik. ...

Odlomci iz teksta ”Umetničko delo kao ekspresija i kao kontemplacija” istoričarke umetnosti Rajke Bošković, pisanog za katalog istoimene izložbe.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services