Izložba “Sonic Geometry of Space” Marka Batiste u ljubljanskoj Aksiomi

aksioma, marko batista

Izložba “Sonic Geometry of Space” Marka Batiste biće otvorena u sredu 16. novembra u 19 časova, u slovenačkoj galeriji-institutu za savremenu umetnost Aksioma (Komenskoga 18, Ljubljana).

Izložba će biti otvorena do 9. decembra.

 

 

U svojim radovima, intermedijski umetnik iz Ljubljane – Marko Batista, analitički temetizuje DIY elektro-akustičke procese na intersekciji elektronskog zvuka, tehnologije i savremene umetnosti. Njegova druga samostalna izložba biće predstavljena u Aksioma Project Space-u u Ljubljani. Izložba je koncipirana kao prototip hiper-akustične kapsule. Ambijentalna struktura je zasnovana na istraživanju dinamičnih samo-generišućih sistema i fenomenologije zvučnih rezonanci u prostoru.

Autor pojavnost zvuka crpi iz vremenski određenih procesa unutar intermedijskih performativnih praksi, u pokušaju da oblikuje nove načine distribucije akustičnih rezonanci u prostoru. Istorija elektro-akustične umetnosti otrkiva kompleksnu pojavnost zvuka i odnosa sa datom arhitekturom i vremenom unutar kojih je smeštena. Zvučni talasi mogu se percepirati kao serija fizičkih fenomena ili kao nematerijalna gestualnost objektivnosti koja je okružuje. Pitanje koje se iznova postavlja je: da li je elektro-akustična umetnost, u svojoj biti, sposobna da izbegne svoju meta-poziciju slušanja?

Tokom poslednjih nekoliko godina, Markove instalacije prilagođene datom prostoru su izlagane u raznim galerijama i nude posmatračima prostor za apercepciju i istovremeno, senzorsku percepciju. Prostorni zvuk, koji je karakterističan za Markov rad, stvoren je sredstvima estetski dizajniranog modularnog interfejsa i prototipskih akustičnih rezonatora, koji su posebno osmišljeni za ovu izložbu. Izložbeni materijal proizilazi iz intervencija prethodnog milenijuma: izvođenje problematizuje produkciju elektro-akustičnih artefakata i procesualnost. Putem zvučnih objekata stvorenih u studiju, posmatrač dolazi do pitanja realnosti zvuka i njegove fenomenologije unutar prakse savremene umetnosti.

Marko Batista je umetnik iz Ljubljane koji se bavi tehno-višemedijskom umetnošću, istraživanjem zvuka i video eskperimentima. Osnovne studije završio je na Akademiji umetnosti u Ljubljani, a Master studije na Central Saint Martins-u u Londonu. Osnivač je i član eksperimentalne multimedijske grupe Klon:Art:Resistance. Učestvovao je na brojnim festivalima i izložbama. Među njima 10. International Istanbul Bienale, Ars Electronica 2008, Cellsbutton#3 Jogjakarta, Zero Gallery/Transmediale Berlin, NetAudio Festival London, Device Art Prague, Spajalica/MMSUM Rijeka, Temporary Objects and Hybrid Ambientsat KGLU Slovenj Gradec.

Produkcija: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana, 2016
Umetnički direktor: Janez Janša
Producent: Marcela Okretič
Izvršni producent: Sonja Grdina
PR služba: Urša Purkart
Tehnička podrška: Valter Udovičić
Dokumentacija: Jure Goršič
Pokroviteljstvo: the Ministry of Culture of the Republic of Slovenia and the Municipality of Ljubljana.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services