Izložba “Bez horizonta” Milice Jovanović

Izložba “Bez horizonta” Milice Jovanović

Izložba radova doktorskog umetničkog projekta pod nazivom "Bеz horizonta" Milice Jovanović, biće otvorena 18. marta u 19 časova u Galeriji FLU (Кnez Mihailova 53).

 

 

 

 

Izložba “Bez horizonta” je doktorski umetnički projekat Milice Jovanović, i sastoji se od slika i crteža nastalih na osnovu satelitskih snimaka Zemlje.

Kada gledamo naše stanište iz tačke daleko izvan njega, Zemljina kora, koju smo skloni da razumemo kao nepomerivu i nepromenljivu pozadinu za ljudske aktivnosti, sada svojom dinamikom preuzima čitav kadar.

Pogled nam prelazi sa ljudske na geološku skalu, otvarajući prostor za istraživanje odnosa prema strukturama koje nas okružuju, i kako se taj odnos menja dobijanjem perspektive koju ljudsko telo bez posredstva tehnologije ne bi moglo iskusiti.

Budući da postoje promene u sastavu površinskih slojeva Zemljine kore koje su posledica ljudskog delovanja, pretpostavlja se da su ljudi započeli novu epohu u istoriji planete. Nije više očigledno samo to da površina planete određuje živote životinja koje je nastanjuju, već i da je jedna vrsta počela značajno da menja sastav planete. Pokušaj da se kroz likovni jezik otvore novi načini gledanja na dinamiku odnosa ljudskog i neljudskog nastaje jer je dejstvo svake „strane“ u onoj drugoj sada nemoguće zanemariti. 

Milica Jovanović (Beograd, 1989.) završila je master i osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Kao stipendista Vlade Francuske deo master studija pohađala je na Školi lepih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) u Parizu u klasi profesora Žan-Mišela Alberole (Jean-Michel Alberola). Dobitnica je nagrade Ljubica Cuca Sokić za slikarstvo 2012. godine.

Izložba će biti otvorena do 28. marta 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text