Izložba “The world was to me a secret which I desired to divine” Emira Šehanovića

Izložba “The world was to me a secret which I desired to divine” Emira Šehanović

Izložba “The world was to me a secret which I desired to divine” Emira Šehanovića, biće otvorena u četvrtak, 25. aprila u 19 časova u galeriji Eugster || Belgrade (Viline vode BB). 

 

 

Ovo je četvrto pojavljivanje radova bosanskog umetnika Emira Šehanovića ESH-a u prostoru galerije Eugster || Belgrade.

Vremena se menjaju. Ljudsko posredstvo i iskustvo gube svoju važnost u kompleksnosti socijalnih struktura, dok se kao glavni akteri sve češće pojavljuju sistemi, infrasturkture i mreže. Da bismo dobili uvid u preseke stvarnog i virtuelnog sveta, ne moramo da gledamo dalje od prostora galerije Eugster || Belgrade, koji se ovom prilikom transformiše u Šehanovićevo stvoreno, liminalno okruženje.

Susret i sudaranje različitih vizuelnih referenci pojavljuju se u njegovom radu ponovo, kombinacijom organski oblikovanih predmeta i misterioznih, stranih funkcija koje su im dodeljene.

Šehanović nastoji da ove predmete dovede to tačke gde počinju da simuliraju, ili da imaju, nov život. Njegov skoriji rad ispituje fenomene koji pripadaju sadašnjici čoveka - trenutno vreme geološke epohe Antropocene u kojoj se Zemljin ekosistem i biodiverzitet menjaju usled ljudskih intervencija. Umetnik vidi Antropocenu pre svega kao čulni fenomen - iskustvo živih bića u pretežno razorenom i toksičnom svetu. Miloš Zec

Emir Šehanović ESH je rođen 1981. godine u Tuzli. Paganska tradicija, sujeverje i okultizam neke su od stalnih tema prisutnih u njegovom radu. Krajem 90-tih godina prošlog veka već je bio aktivni učesnik lokalne street art scene pod pseudonimom Aorta. Njegova biografija obiluje svestranim angažmanima - od street art projekata, samostalnih i kolektivnih izložbi. Emir je stekao međunarodno priznanje kroz projekte murala, video arta, digitalnih printova i multimedije. Šehanović se bavi promišljanjem i apstraktnom interpretacijom sujeverja i lokalnih mitologija koje su specifične za balkanske prostore. Kroz korišćenje manuelnih tehnika u kombinaciji sa digitalnim intervencijama, tekstilom i drugim medijima, umetnik kreira razigrani imaginarni svet obojen začudnom mistikom i utopljen u odjeke neuhvatljive prošlosti. Krajnji rezultat mogu biti kolaži, printovi, skulptura ili prostorna intervencija na čiju digitalnu osnovu Emir interveniše materijalima koji istovremeno nose i specifičnu značenjsku slojevitost. Prostor ima specifičan tretman u njegovim radovima, bilo da se radi o intervencijama u javnom prostoru ili u okviru klasičnog formata slike. Njegovi radovi su do sada prikazivani u Njujorku, Tokiju, Parizu, Berlinu, Atini, Zagrebu, Ljubljani, Beču, Sofiji, Beogradu, Štutgartu, Hejlbronu i mnogim drugim gradovima jugoistočne Evrope. Šehanović je nedavno selektovan kao deo izdanja "100 Sculptors of Tomorrow" Thames and Hudson.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services