Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ u galeriji "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ biće svečano otvorena u utorak, 3. jula u 20 časova u galeriji "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Narodni muzej Crne Gore i British Council najavljuju otvaranje izložbe ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ koja je prva u nizu od pet postavki koje će obići Zapadni Balkan. 

 

Izložbu će otvoriti britanska ambasadorka Alison Kemp, a o izložbi će govoriti direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, kustostkinja Natalija Vujošević i direktorka British Councila Vanja Madžgalj.


Ana Ćurčin, Foto: Marko Cvetković


 

Povodom svečanog otvaranja izložbe biće upriličen besplatan koncert kantautorke Ane Ćurčin (koja se svrstava među veoma uspešne savremene mlade umetnice čiji nastupi privlače veliku pažnju regiona ali i Evrope. Anina muzika kombinuje indie-rock i folk, a koketira i sa ambijentom i bluzom). Potvrđeno je prisustvo brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona kao što su Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Sarita Vuković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske.


Irena Lagator
 


Izložbu ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ čine radovi najpoznatijih savremenih britanskih i crnogorskih umetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw,  Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel  Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.


Ana Burkić


Prateći trendove muzeja i galerija Velike Britanije, ovim događajem organizatori izložbe žele da transformišu galeriju “Miodrag Dado Đurić” u prostor dijaloga, razgovora i sučeljavanja različitih mišljenja.


Sarah Lucas Self Portrait With Fried Eggs

 

“Zašto nema velikih muških umetnika?” će svakako imati za cilj da usmeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umetnosti i širem društvenom kontekstu, pa će tim povodom već 4. jula 2018. u 18 časova biti organizovana panel diskusija na temu “Umetnost i društvo”, na kojoj će govoriti eminentne teoretičarke Marina Gržinić i Jelena Petrović. Iste večeri, nakon panela, publika će imati priliku da upozna neke od umetnica čija dela su deo ove izložbe, a u razgovoru će učestvovati i Sarita Vuković.


Brigita Antoni


Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018. godine.

Izložba je deo novog umetničkog projekta - PERCEPCIJE, koji se sastoji od pet izložbi koje će biti prikazane širom Zapadnog Balkana i koje u fokusu imaju radove žena umetnica.

 

Na naslovnoj: Rad Jelene Tomašević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text