Izložba CE CÔTÉ EN HAUT

Izložba CE CÔTÉ EN HAUT

U Beogradu je 18. aprila u Galeriji NOVA otvorena izložba CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation. Večeras, 24. aprila u 19h dođite na svečano zatvaranje izložbe, kao i promociju mini-kataloga.

Ova izložba po prvi put na jednom mestu sakuplja kompletan vizuelni opus kultne alternativne muzičke izdavačke kuće iz Montreala - Constellation Records.

Na inicijativu autora i kustosa projekta Relje Bobića, a u produkciji beogradskog kolektiva Dis-patch, inicijativa za ovo pomalo neočekivano partnerstvo predstavljena je kanadskom izdavaču još pre nekoliko godina.

U periodu od 2001. do 2010. godine, kolektiv Belgradeyard Sound System (prethodnica Dis-patcha) je intenzivno predstavljao izdanja Constellation-a kroz svoju istoimenu radijsku emisiju na Radiju B92, pre svega muziku bendova poput Do Make Say Think, Godspeed You Black Emperor, Frankie Sparo, Fly Pan Am, Feu Therese, Silver mt. Zion i mnogih drugih. Kontakt sa izdavačem datira još iz tih dana, kao i želja da se autentični, bogati vizuelni svet ove izdavačke kuće, koji čini zaista jedinstvenu pojavu na današnjoj mapi nezavisnog muzičkog izdavaštva, predstavi kroz zaseban izložbeni projekat.

Do danas, samo su dva benda za velikog rostera CST etikete gostovala u Srbiji, a 11. maja ove godine u Srbiju se vraćaju Tindersticks, koji će nastupiti u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Stoga činjenica da se ovakva izložba po prvi put održava upravo u Srbiji, hiljadama kilometara daleko od Montreala možda na najbolji način potvrđuje globalnu afirmaciju i uticaj muzike koju izdaju, kao i sveukupnih "Constellation vrednosti", o kojima ćete moći da čitate u ekskluzivnom intervjuu sa osnivačima ove izdavačke kuće - Donom Wilkeom i Ianom Ilavskym - koji će biti objavljen na sajtu Designed.rs.

Izdavačka kuća je osnovana 1997. godine, sa namerom da se obezbedi prostor za nastupe lokalnih bendova koji nisu imali potrebnu podršku u svojoj zajednici. Ipak, ovaj plan nije bio održiv i umesto stalnog prostora, ljudi iza CST kolektiva počinju da organizuju serijal koncerata pod nazivom Musique Fragile, uglavom organizujući koncerte u svojim kućama, za 100 posetilaca, i kasnije počinju da objavljuju snimke koji su tom prilikom nastajali.

Njihovo poslednje izdanje iz 2012. godine upravo i nosi isti naziv, a predstavlja skup tri različita živa snimka tri različita autora. Ubrzo nakon serijala MF, etiketa se seli u Mile End susedstvo Montreala, odakle i danas rade iz kuće u kojoj je centralizovana većina njihovih aktivnosti - od muzičkog studija (Hotel2Tango) u kome snimaju svi bendovi, preko radionice za ručno pakovanje i specifične vizuelne dorade izdanja pre slanja prodavnicama i distributerima, pa sve do životnog prostora i magacina.

Constellation ove godine slavi 15 godina postojanja, mada beogradska izložba nema direktne veze sa ovim jubilejem. Približili su se kataloškom broju 100, a tokom poslednje decenije i po objavili su albume velikog niza bendova, od kojih i dalje samo nekolicina dolazi izvan geografskog područja Montreala ili Kvebeka, a Tindersticks su verovatno jedino primer grupe sa evropskog kontinenta koja ima saradnju sa ovim izdavačem. Među njima su, pored već spomenutih, i Vic Chessnut, Black Ox Orchestar, Elfin Saddle, Eric Chenaux, Elizabeth Anka Vajagic, Glissandro 70, Hangedup, Sofa, Sackville, Siskiyou, Dead Science, Hrsta, Clues i mnogi drugi.

Proces nastanka vizuelnih rešenja za ova izdanja posebno je zanimljiv. CST kao izdavač ohrabruje muzičare da uzmu aktivnu ulogu u procesu razvoja vizuelnih rešenja svojih albuma, a urednici izdavačke kuće takođe su direktno uključeni u ovaj kolektivni proces. Na taj način, tokom 15 godina aktivnosti, došlo se do širokog raspona primenjenih tehnika i estetika, no impresivna je činjenica da se i pored tolike količine različitog materijala može osetiti snažna zajednička nit. Insistiranje na specifičnim procesima štampe, određenim vrstama papira i čestoj upotrebi suvih žigova, zlatotiska ili sito-štampe dodatno obogaćuje čitavu ovu sliku.

Izložba je od samog starta koncipirana kao putujuća, a njeno beogradsko izdanje kao svetska premijera projekta koji bi trebalo da u narednih godinu dana dođe do značajnih festivala i galerijskih prostora u Evropi i šire.

Modularni princip postavke, kao i njena fleksibilnost, rasklopivost i postojanost čitavog mobilijara bili su od najvećeg značaja.

Za ovaj deo postavke angažovan je beogradski arhitektonski duo Petokraka (Milica Maksimović i Aleksa Bjelović), koji su izradili multifunkcionalni rasklopivi modul, kao i specijalno dizajnirani sistem kačenja eksponata koji pruža dodatnu fleksibilnost za prikazivanje različitog broja izdanja, printova manjeg formata ili drugih elemenata na samo jednom modulu.

Moduli mogu biti kombinovani u različite formacije i korišćenjem ta dva pristupa - različiti skupovi modula i različita upotreba pojedinih modula - postiže se izrazita prostorna dinamika koja na najbolji način prikazuje ono što je u centru pažnje - bogatu i nadrealnu vizuelnu estetiku ovog kanadskog kolektiva. Više fotografija modula možete pogledati ovde.

Za vizuelni identitet izložbe zadužena je Isidora Nikolić, profesor na FMK, grafički dizajner i jedan od selektora konferencije Grafički (Dizajner): Autor ili univerzalni vojnik.

Njen zadatak je bio da na svoj način vizuelno interpretira "zajedničku nit" koja se provlači kroz sva CST izdanja ali i da, naravno, ostavi svoj lični pečat i artikulaciju CST estetike.

S obzirom da CST ohrabruje "spoljašnje" uticaje i interpretacije svog rada, ovakav pristup je u potpunosti adekvatan.

Proces rada na izložbi takođe je na svojevrstan način korespondirao sa Constellation pristupom.

Elementi su dizajnirani i proizvedeni specijalno za ovaj projekat (moduli, nosači…), papir za katalog i prateći mateterijal pomno je izabran, koriste se usluge dve različite štamparije i specifične štamparske dorade, traženi su staromodni papirni ramovi za fotografije, sakupljan mobilijar za "dnevnu sobu" i slično.

Bitan aspekt izložbe je i prenošenje CST estetitke u prostorni domen, kao i kreiranje prijatnog ambijenta za posetioca, u kome može provesti više vremena i uživati u prikazanim vizuelnih rešenjima.

Stoga je jedna od prostorija u galeriji organizovana kao dnevni boravak, sa namenski dizajniranim stolom za gramofon i 10 ploča, koji je takođe izradio studio Petokraka. Posetioci mogu sebi pustiti neki od ponuđenih vinila, uglavnom bez informacije o kojem se bendu ili muzičaru radi.

Jedna od glavnih ideja izložbe i jeste bila da se ne bavi muzikom i muzičarima, već da vizuelni svet etikete Constellation samostalno dobije tretman koji zaslužuje, a publici se pruži prilika da po prvi put ikada sagleda ovaj kompletan opus u jednom prostoru. Autor koncepta postavke je Relja Bobić, dok je dizajn postavke rezultat zajedničkog rada svih autora angažovanih na projektu, kao i prijatelja Dis-patch kolektiva.

Dis-patch kolektiv za utorak 24. april u 19h najavljuje svečano zatvaranje izložbe, kao i promociju mini-kataloga čiji je urednik Relja Bobić, a autor grafičkog rešenja i koncepta Isidora Nikolić. Katalog sadrži poduži intervju sa osnivačima CST Records, koji ćete u skraćenoj verziji na srpskom jeziku moći da pročitate na našem sajtu. U planu je i izrada opsežnog kataloga/monografije koja bi pratila izložbu tokom inostranih gostovanja, kao i istog tog kataloga u ograničenoj seriji od 100 komada, sa unikatnim sito-štampanim koricama i stranama. Galerija NOVA nalazi se na Andrićevom vencu br.6, a u ponedeljak i utorak dve grupe studenata smera Digitalne umetnosti i novi mediji beogradskog FMK-a imaće specijano vođenje kroz izložbu.

Nakon Beograda, izložba CE CÔTÉ EN HAUT će nastaviti svoju misiju, pre svega od 28. novembra do 15. decembra 2012. godine postavkom u galeriji kulturnog centra Kino Šiška u Ljubljani. U međuvremenu, projekat će potencijalno biti uvezan i sa nekim od specijalnih showcase-ova CST etikete širom Evrope tokom novembra meseca, kada se realizuje njihova specijalna turneja povodom 15-godišnjice rada. Dalja festivalska gostovanja u Evropi i severnoj Americi očekuju se tokom 2013. godine. 

Projekat su podržali Galerija NOVA , štamparija Grafolik i Designed.rs. Izložba je u celini samo-finansirana, bez finansijske podrške bilo koje javne institucije ili korporativnog partnera.

Fotografije: Luka Knežević Strika

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services