IV Godišnja izložba SKC-ove Škole stripa i ilustracije

IV Godišnja izložba SKC-ove besplatne Škole stripa i ilustracije

IV Godišnja izložba SKC-ove besplatne Škole stripa, biće otvorena 13. decembra u 19 časova u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).


 

 

 

 

U okviru Ciklusa izložbi: Strip i ilustracija, IV godišnja izložba SKC-ove besplatne Škole stripa i ilustracije za polaznike uzrasta do 15 godina biće otvorena sve do 26. decembra 2018. godine. 

Autor postavke je Marija Šavija, magistar višemedijskih umetnosti i moderator nastavnog programa škole.

Кroz SКC-ovu besplatnu školu stripa i ilustracije za polaznike uzrasta do 15 godina tokom protekle četiri godine prošlo je oko tri stotine polaznika - dece uzrasta od 7 do 15 godina. Ova činjenica ukazuje na veliku zainteresovanost mladih naraštaja i njihovih roditelja za devetu umetnost. Stoga, ne treba da čudi što besplatna Škola stripa i ilustracije predstavlja jedan od najvažnijih aspekata godišnjeg programa Srećne galerije Studentskog kulturnog centra, prevashodno usmeren na afirmaciju, popularizaciju i edukaciju u sferi stripa. Polaznici škole na časovima uče osnove crtanja, geometriju, kompoziciju prostora, formu, ritam, kontrast, harmoniju i ravnotežu, na način prilagođen njihovom uzrastu. Deci se pristupa individualno u skladu sa njihovim ličnim interesovanjima i sklonostima. Podstiču se da sami osmišljavaju priče u strip formi, te da svoje prve radove stvaraju kako na zadate teme, tako i po slobodnom scenariju. Teme koje obrađujemo vezane su za mitologiju, književnost, događaje inspirisane nekim literarnim delom ili predanjem, dok likovni motivi u okviru ovih tema uključuju liniju, boju, portret.  Samim tim, kroz ovakav nastavni plan deca razvijaju pokrete, vizuelno opažanje, kreativno mišljenje i druge važne sposobnosti, isuviše često zapostavljene u preovlađujućem formalnom i tehničkom pristupu crtanju. Na taj način, kroz povratak klasičnom pristupu ilustraciji i stripu, što je i primetan svetski trend, oni stiču osnove za bolje razumevanje i shvatanje drugih umetničkih medija, odnosno vrednovanje umetnosti u celini.  

Mnogi polaznici škole su se već afirmisali na takmičenjima, poput konkursa SКC-ovog Salona stripa. Njihovi radovi izlagani su na izložbama Salona, a najkreativniji i najdarovitiji su na ovoj manifestaciji međunarodnog karaktera i nagrađivani. Ova, sada već tradicionalna izložba, predstavlja presek delatnosti škole kroz izbor radova njenih najboljih polaznika nastalih tokom 2018. godine. Ona, takođe, uključuje i stripove nastale na časovima, a koji predstavljaju odgovor na teme poput, Zmaj Ognjeni Vuk, Sveti Sava, ili basne kao što je Lav i miš i druge. Za ovu, četvrtu po redu godišnju izložbu odabrano je preko 60 najboljih radova od oko 40 autora - polaznika SКC-ove besplatne škole stripa i ilustracije uzrasta do 15 godina. Marija Šavija

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text