IV Festival Ekstravagantna tela: ZLOČIN I KAZNA u Beogradu, Zagrebu i Skoplju

Ekstravaganta tela: Zločin i kazna

Četvrto izdanje festivala “Ekstravagantna tela” istovremeno će se održati na tri lokacije: izložbeni deo biće predstavljen u Zagrebu, konferencija će biti održana u Skoplju, a program performansa u Domu omladine u Beogradu u saradnji sa partnerskom organizacijom KIOSK - Platforma za savremenu umetnost.

Festival će se u Beogradu održati od 20. do 21. novembra u Domu omladine Beograda (Makedonska 22/IV).


Međunarodni festival Ekstravaganta tela: Zločin i kazna  kroz umetničke produkcije, žive događaje, performanse, predstave, razgovore i radionice kritički preispituje društvene odnose koji oblikuju kategoriju kriminala i odvajaju kriminalno ponašanje od ne-kriminalnog. Činjenica da se norme koje regulišu društveno prihvatljivo ponašanje menjaju kroz istoriju ukazuje da su norme uvek deo širih ideoloških konstalacija. Festival upravo želi da ispita koje su ideološke pretpostavke u pozadini društvenih i zakonodavnih regulativa kriminaliteta. U vremenu kada se širom Evrope podižu zidovi,  u post-snowdenovskoj eri odnosa društva prema informacijama koje izmiču kontroli, u vreme kada povlašćena manjina akumulira kapital na uštrb javnog interesa postavlja se pitanje kako su granice između kriminalizovanog i zakonskog regulisane i čuvane? Znači li zakon i pravdu, ili postoji nasilje i nepravda koje sam zakon proizvodi, ili koje su u ime zakona proizvedene?

Priroda zatvorskog sistema i odnosi koji se unutar tog sistema uspostavljaju, pesnik iz zatvora, dijalog torture, serum istine, odnos seksualnosti, pokoravanja i traume, bol i kazna kao izvor zadovoljstva, inaguracioni govor novog sekretara UN, krađa identiteta, umetnost pred sudom, nasilje u nama, urušavanje sistema društvenog stanovanja, 3D štampa oružja samo su neke od tema koje festival obrađuje.

Program u Domu omladine Beograda je deo šireg međunarodnog projekta u okviru koga se realizuje izložba u Zagrebu i konferencija u Skoplju. Program u Beogradu realizuje organizacija Kiosk platforma za savremenu umetnost u partnerstvu sa Domom Omladine Beograda, organizacijom Kontejner iz Zagreba i organizacijom Kontrapunkt iz Skoplja.

PROGRAM FESTIVALA U BEOGRADU
Nedelja 20. novembar 2016
Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV

 • 16-20h – hol ispred sale Amerikane
  Critical Art Ensemble (US), True Crime, 1997
  participativni projekat

  Većina ljudi je, u nekom periodu svog života, učestvovala u ilegalnim aktivnostima, koliko god one bile minorne. U okviru projekta True Crime, Critical Art Ensemble se nada da će učiniti vidljivim tajne strukture svakodnevnog života, i u nekim slučajevima, čak i slaviti trenutke otpora autoritetu.  Rad se kreira donacijama publike koja je pozvana da donese slike predmeta ili situacije koja se vezuje za ilegalnu aktivnost donatora. Svi radovi se predaju anonimno.
  (fotografije sa objašnjenima se primaju od 16 do 20h)
   
 • 16 – 19.30h hol ispred sale Amerikane
  Karen Finley (US), Sext Me If You Can, 2012-2016
  performans

  Karen Finley, čuvena američka performans umetnica, aktivistkinja i profesorka, kreira serije crteže inspirisanih sext porukama. Serija Sext Me If You Can nastaje kroz razmenu publike i umetnice i to tako što umetnica slika prizore koje joj u vidu sext poruke pošalju “klijenti” t.j. publika koja se prijavi za učešće u performansu.
   
 • 16-17h  - sala Amerikana
  Marko Marković (HR) – Tko je Marko Marković?, 2016
  javni razgovor – učestvuju Marko Marković (HR) i Marko Marković (RS)

  Marko Marković zamenio je identitet svoga imenjaka Marka Markovića i otišao na Moskovski bijenale umjesto njega. Tokom celokupnog procesa Marko Marković se zatiče u zanimljivim situacijama, u kojima manipuliše digitalnom obradom dokumenata, komunicira s institucionalnom administracijom i organima upravne vlasti, posećuje znamenitosti te kreira događaje koji iz performativne prakse prelaze u stvarno vremensko i prostorno okruženje u interakciji s ljudima koji se pitaju: Tko je Marko Marković?
  U kontekstu kulturnog kriminala Marko Marković pozicionira svoje iskustvo zamene identiteta u područje sveta umetnosti – marketinške mašine koja drobi sve pred sobom – gde je autor mrtvo slovo na papiru ili samo još jedno ime u nizu.
   
 • 16-22h – hol ispred sale Amerikane
  Heartefact (RS), WakEUp!, 2016
  dokumentarni video

  Dokumentarni video WakEUp! nastao je nakon godinu dana iskustva s 48 sati budnosti, neprekinutog dvodnevnog performansa koji se izvodi u kontinuitetu od decembra 2015. godine i do sada je organizovan u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu. Performans 48 sati budnosti sastoji se od neprekinutog javnog čitanja stotina stranica teksta: ličnih priča i tekstova o sudbini izbeglica, prikupljenih u Crvenu knjigu, od antike do danas, koji prikazuju nesreću onih koji su bili primorani napustiti svoje domove. Publika je pozvana da aktivno sluša, ali i da direktno učestvuje – da sedne pred kameru, uzme mikrofon i pročita priču. WakEUp! je retrospektiva dosadašnjeg iskustva. Montaža je to 192 sata performansa snimljenih do danas u četiri grada. Projekat je prvi put izveden u decembru 2015. godine u Beogradu, kao potreba da se reaguje na najveću humanitarnu krizu u Evropi od početka veka.
   
 • 17-19.30h – velika sala
  Branko Milisković (RS) – Appointed, 2016
  performans – živa slika u trajanju

  Želeći da uputi jasnu kritiku protiv pravila koja važe na teritoriji UN, protiv velikih mera bezbednosti i duple čelične konstrukcije koja brani glavnu kapiju protiv mogućih napada civila, protiv koncepta Tajnog društva koje paralelno ima epitet globalnog mirotvorca, Branko Milisković je odlučio da konstruiše i inauguriše novo telo kao budućeg fiktivnog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija sa neograničenim mandatom. U dvočasovnom javnom performansu Branko Milisković iznosi osam inauguracionih govora prethodnih sekretara Ujedinjenih nacija od 1949. godine do danas.
   
 • 17.45-19h – klub DOB
  Zatvorsko Pesničenje Predstavlja: Đorđe Vasiljević (RS) Hronike jednog Ovna, 2016
  knjige poezije i performans

  Pesničenje je gostovalo dva puta u Okružnom zatvoru u Beogradu i kao rezultat tada ostvarene saradnje sa pesnikom Đorđem Vasiljevićem nastaje knjiga poezije Hronike jednog Ovna. Đorđe Vasiljević, pesnik sa iskustvom iz Beograda, izvešće jednočasovni performans u ovkiru koga će sa publikom podeliti svoja iskustva sa zatvorskim sistemom u Srbiji.
   
 • 20 – 22h sala Amerikana
  Omen teatar (RS), Tri lica ogledala - pozorišno istraživanje ektremizma, 2015
  Predstava

  Tri lica ogledala je predstava koja je nastala kroz dijalog, razmenu mišljenja i iskustva svih uključenih u rad. Ona je počela kao ideja i želja da to ne bude još jedna klasična priča o ekstremnom ponašanju. Baš zato je postala ekstremno ponašanje samo po sebi, onako kako ono postoji svuda oko nas. Onako kako ga svakodnevno vidimo i doživljavamo. Publika u ovakvom pozorišnom eksperimentu ima priliku da se prepusti, da aktivno učestvuje, da kreira i pravi izbore.

Ponedeljak  21. novembar 2016.
Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV

 • 10-12h – sala Amerikana
   
 • 12h – 13h na putu od Doma omladine Beograda do obale Save
  Richard DeDomenici (UK), Smrt Socijalnog Stanovanja, 2015-2016
  radionica – performans

  Londonski umetnik Richard DeDomenici Vas poziva da zajedno oplakujemo gubitak prakse društvenog stanovanja tako što ćete sastaviti svoju maketu kule Balfron iz Istočnog Londona, koju je dizajnirao mađarski arhitekta Erno Goldfinger, i iz koje su trenutno izbačeni stanari sa stanarskim pravom. Učesnici su, zatim, pozvani da se, u tišini, priključe ožalošćenoj povorci koja će se kretati od Doma omladine do obale reke Save, što će biti prilika da svi zajedno ožalimo ove krupne promene. Po dolasku na obalu, ožalošćeni  će bit pozvani da održe posmrtni govor nakon puštanja svoje makete u reku. Ožalošćeni su pozvani da dođu u crnini.
   
 • 10-20h – hol ispred sale Amerikane
  Critical Art Ensemble (US), True Crime, 1997
  participativni projekat
  (fotografije sa objašnjenima se primaju od 15 do 20h)
   
 • 10-22h – hol ispred sale Amerikane
  Heartefact (RS), WakEUp!, 2016
  dokumentarni video
   
 • 13.15 – 14.15h – na putu od Biblioteke grada Beograda do Trga Republike
  Josip Pino Ivančić (HR), Ostaci ostataka, 2016
  Performans

  Budući  da je raspeće vekovni simbol ljudske patnje sveprisutan od rimskog carstva i osnivanja hrišćanstva do danas, izabran je krst i čovek na krstu kao okosnica poruke performansa. Taj prizor je u teatrima, verskim blagdanima (Uskrs), performansima, filmovima i uopšte u likovnoj umetnosti često korišćen i ne izaziva sablazan ni u zemljama gdje je hrišćanstvo ukorenjeno u svim porama društva.
  Na drugom nivou performans želi podvrgnuti kritici trgovinu predmetima poštovanja, bogaćenje na račun lakovernosti, kriminalne tajkunizacije – privatizacije na zakulisne načine, a da to više nije greh već vrlo unosan i razvijen posao koji „nije“ u suprotnosti s etikom, već zaštićen od nepredvidivih situacija „posao cveta“.
   
 • 16 – 20h - hol ispred sale Amerikane
  Karen Finley (US), Sext Me If You Can, 2012-2016
  performans
   
 • 16 – 17h - hol ispred sale Amerikane
  Stahl Stenslie (NO), Artguns - Criminal Aesthetics, 2016
  3D modeling: Zane Cerpina
  performativna skulptura i 3D štampa funkcionalnog oružja

  Projekat prikazuje performativno štampanje funkcionalnog oružja, proizvedenog u realnom vremenu na 3D štampaču. Posetioci se mogu naoružati tako što će preuzeti sa internet besplatni 3D model za ličnu kućnu štampu. Bilo koji jeftini 3D štampač se može koristiti..
  Artguns su open source i besplatno se mogu preuzeti sa  www.artgun.me.
  Napomena: privatna produkcija oružja je ilegalna. Preuzimanjem, 3D štampom i montažom Artweapons –a,  učesnik podlaže zakonima o vatrenom oružju zemlje u kojoj se realizuje štampa.  
   
 • 17-17.30h – klub DOB
  Dada Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR), Iz pakla u pakao, 2016
  autor teksta: Branko Šestak
  predstava /performans

  Mario Kovač, pozorišni reditelj i performer,  u saradnji s Nikšom Marinovićem, u okviru projekta Skribonauta Pisce u zatvore održao je nekoliko dramskih radionica te radionica kreativnog pisanja u zatvoru Lipovica i na jednoj od njih upoznao Branka Šestaka koji je svoja zatvorska iskustva pretočio u dramsku monodramu Iz pakla u pakao. Iz zajedničke saradnje rodila se ideja o uprizorenju Brankovih zapisa koji na direktan, sirov i necenzurirani način opisuju svet iza rešetaka. Brankova upornost u umetničkom stvaranju inspiriše, nadahnjuje i podseća na stih “Katkad i u mraku nikne divan cvijet”.
   
 • 18-19h – sala Amerikana
  Siniša Labrović (HR), Intervju, 2016.
  saradnik: Nenad Stipanić
  performans

  Prvi zakon svake drevne mudrosti je ukorenjenost u Sada, a moda kao naša drevna mudrost sledi to znanje. Zato Sada vlada našim životom, a kako Sada ima nezgodnu osobinu prolaznosti, rezultat je naše stalno zaostajanje za Modom, ispadanje iz trenda i posledični osećaj krivice. Intervju je performans koji slavi ljepotu, estetizaciju i opresivnu normativizaciju u savremenom društvu. Dobar ukus je dobro, a loš je zlo. Moda je, naravno, sve.  
   
 • 19-20h – sala Amerikana
  Marta Jovanović (RS), The Beauty of Tight Binding, 2016
  Performans

  Koristeći se metodom erotske prakse poznate kao Shibari (“vezati” na Japanskom) Jovanović kreira svoj rad  istražujući prostor između performans umetnosti, krivice, seksualnosti, osude, morala, estetike, zločina i kazne kao i mogućnost da ekstaza sve ove elemente spoji u jedno. U saradnji sa čuvenim domaćim majstorom vezivanja (u jeziku BDSM Top), Jovanović (model, u jeziku BDSM Bottom) će biti vezana da visi u prostoru u nameri da doživi “pojačani nivo endorfina i drugih hormona koji kreiraju iskustvo nalik transu za onog ko je Bottom i adrenalinski udar za onoga ko je Top”. Publika je pozvana da učestvuje u performansu.
   
 • 19-20h klub DOB
  Božidar Katić (HR), Serum istine, 2016.
  performans

  Serum istine je naziv za bilo koji psihoaktivni preparat koji se koristi kako bi se od subjekta izvukla informacija koju nije moguće dobiti drugim načinima ispitivanja. Obično ga koriste vojni operativci širom sveta, kada se naziva «narko-analiza». Pod uticajem seruma razmišljanje ispitanika se krajnje pojednostavljuje, tako da je osoba u nemogućnosti da stvori lažne informacije te većinom govori istinu. Laž pritom postaje prekomplikovani proces za mozak pa je istina (kao vrlo jednostavan proces za obradu) najčešći odgovor. Performer sedi na stolici u polumračnoj prostoriji, a u telo mu se ubrizgava serum istine. Posetioci ulaze jedan po jedan i imaju pravo na po jedno pitanje, na koje ispitanik odgovara istinom.
   
 • 20-21h sala Amerikana
  Simona Ognjanović i Stevan Vuković (RS), izložba Pred sudom, 2016
  prezentacija i razgovor oautorskoj  izložbi u okviru 28. Memorijala Nadežde Petrović

  U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku održana je autorska izložba Simone Ognjanović i Stevana Vukovića pod nazivom Pred sudom. U podeli uloga koje su na ovoj izložbi preuzeli, umetnici se pojavljuju kao forenzičari, istražitelji, svedoci, optuženici i tužioci, ili uzbunjivači koji pred sud javnosti iznose slučajeve zloupotrebe statusnih pozicija u polju umetnosti. Na prezentaciji izložbe kustosi će kroz dokumentarnu i video i foto-građu predstaviti njenu tematsku i prostornu organizaciju, uz detaljnije osvrte na pojedinačne radove.
   
 • 21-22.15h – velika sala
  Lynn Hershman Leeson (US) Strange culture, 2007
  film

  Film Nepoznata kultura prikazuje slučaj umetnika i profesora Stevea Kurtza, člana organizacije Critical Art Ensemble (CAE) čiji je rad fokusiran na genetski modifikovanu hranu i druga pitanja nauke i javne politike. Nakon smrti supruge Hope od srčanog udara, bolničari hitne pomoći uočavaju petrijeve šolje i drugu laboratorijsku opremu u Kurtzovom domu. Zovu FBI koji hapsi Kurtza u roku od par sati pod sumnjom na bioterorističke delatnosti.  S obzirom da sam Kurtz nije bio u mogućnosti govoriti o svom slučaju, u filmu se koriste glumci koji interpretiraju priču, zajedno s intervjuima s Kurtzom i drugima koji su bili uključeni u njegov slučaj. Kombinacijom dramatične rekonstrukcije, snimaka upotrebljavanih u vestima, animacije i svedočenja film detaljno analizira paranoju u svetu nakon 11. septembra 2001. te sugeriše namerni napad na Kurtza zbog njegovog delovanja u kritikovanju vladine politike.

 

Kustoski tim programa u Beogradu: Milica Pekić (KIOSK), Olga Majcen Linn (Kontejner)
Umetnici / učesnici: Karen Finley (US), Stahl Stenslie (NO), Richard DeDomenici (UK), DADA Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR),  Siniša Labrović (HR), Božidar Katić (HR), Omen Teatar (RS), Zatvorsko Pesničenje predstavlja: Đorđe Vasiljević (RS), Branko Milisković (RS), Marta Jovanović (RS), Heartefact (RS), Marko Marković i Marko Marković  (RS i HR)  Josip Pino Ivančić (HR), Critical Art Ensemble (US), Lynn Hershman Leeson (US), Stevan Vuković i Simona Ognjanović (RS)
Koordinacija programa: Milica Bilanović, Marta Jovanović, Jelena Milojković, Tanja Mitić, Karolina Mišović, Tijana Petrović, Anđelija Ranđelov
Program podržala regionalna platforma za kulturu KOOPERATIVA
Partneri: Kiosk, Kontejner, Kontrapunkt, Dom omladine Beograda, Galerija12HUB

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services