HDD Zagreb | OZEHA – „Primijenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta“

hdd, ozeha

U utorak 22. novembra u 19 časova u zagrebačkoj HDD galeriji otvara se izložba OZEHA – „Primijenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta“.

Izložba predstavlja sažeti presek delovanja agencije Ozeha u periodu od 50-ih do kraja 80-ih godina prošloga veka fokusirajući se uglavnom na produkciju u Hrvatskoj. Autori koncepcije izložbe su Alira Hrabar Oremović i Slavko Henigsman.
 

Koncept izložbe zasniva se na četiri poglavlja koja vremenski prate formativno i zrelo razdoblje delovanja agencije. Kroz poglavlje Ozeha – više od full service agencije razmatra se organizacija agencije unutar njenog formativnog razdoblja od 1945. do 1965. godine, dok njen uticaj na kulturu komercijalnog oglašavanja i začetak oblikovanja marketinške struke obrađuje poglavlje Promena klime – pogled na zapad. U tom vremenu agencija pokreće sopstveni stručni list Naš publicitet koji je objedinjavao teorijske tekstove i iskustva iz prakse, te je u svojim počecima 1954. do 1957. bio i jedini strukovni časopis za područje oglašavanja i marketinga u Hrvatskoj.

Važno je naglasiti da Ozeha od samog početka, a posebno nakon 1965. primenjuje zapadnjačke modele u kreiranju sopstvenih promotivnih i medijskih strategija, čime su se potrošači s ovih prostora našli u bitno različitoj poziciji od potrošača iz zemalja istočne Evrope. Drugi vremenski okvir pokriva zrelo razdoblje agencijskog razvoja s fokusom na istraživačku delatnost i kreativne procese s primerima iz prakse gde se na dva izdvojena primera – brenda Dona i klijenta Borovo – prikazuje agencijski rad kroz odnos Kreativnog odeljenja i propagandista. Takođe, rad Odeljenja za istraživanje tržišta iz 1971. godine, koji je na neki način osnova modernog marketinga na ovim prostorima, predstavljen je putem nekoliko istraživačkih studija.

ozehaSveobuhvatna kampanja Dona – plakat, 1979. Petar Šalić (oblikovanje), Milan Klisović (fotografija) / Sveobuhvatna kampanja Dona – deplijan, segment, 1979. Petar Šalić (oblikovanje)


Poglavlje Arheologija dizajna pruža uvid u tadašnje radno okruženje dizajnera koji su 70-ih bili deo Ozehinog Kreativnog odeljenja – Petar Šalić, Slavko Hengsman, Mile Klarica, Vladimir Hinić i Julija Glogoški-Pavelić. S druge strane, uspešne dugogodišnje saradnje agencije s tada priznatim dizajnerima, prikazane su putem primera njihovih likovnih rešenja unutar poslednjeg poglavlja – Ozehina orbita. Među dugogodišnjim Ozehinim saradnicima, posebno se ističe dizajner i fotograf Dušan Bekar koji je s agencijom sarađivao gotovo 40 godina. Uz Bekara, s Ozehom su dugi niz godina sarađivali i pri tome oblikovali veliki broj propagandnih materijala Zvonimir Faist i Ferdo Bis.

ozehaBrošura Borovo “Gumeno-tehnička roba”, 1982.,Dušan Bekar (oblikovanje zaštitnog znaka, fotografija – pregradni list iz brošure) / Brošura Borovo “Đonovi”, 1987/8., Dušan Bekar (oblikovanje, fotografija – naslovnica brošure)


Dizajneri su unutar agencije bili usmeravani na funkcionalnost, timski rad i usklađivanje s ciljevima, ali zadržavajući lični stil. Dizajneri su takav marketinško-komunikacijski pristup automatski ugrađivali u svoj rad, pa se može reći da je Ozeha odgojila generacije dizajnera od kojih su se neki osamostalili i postali njeni spoljni saradnici. Ova je izložba s jedne strane dopuna već nekih poznatih paradigmi, a s druge nudi određeni set informacija koje će današnjem dizajneru omogućiti detaljniji uvid u kulturu rada njegovih kolega koji su mu prethodili.

Iz teksta Ozeha – O jednoj povijesti oglašivačke industrije Igora Laha:

„Ideja za izložbu pojavila se kao reakcija na suočavanje s iznenađujućim stavovima da se marketing i marketinško oblikovanje oglašavanja u Hrvatskoj pojavljuje tek 90-ih godina prošlog stoljeća, uvođenjem liberalnog gospodarskog sustava. Naime, generacije sudionika na poslovima marketinga stasale krajem devedesetih i dalje, kao i dizajneri i ostali uključeni u komunikaciju s tržištem, to obično povezuju s dolaskom velikih stranih marketinških agencija i stranih tvrtki te prenošenjem njihovog iskustva i prakse kao i većom specijalizacijom marketinških usluga. Ovakvo neuvažavanje činjenica iz povijesti naše tržišne kulture osiromašuje vrijednosti naše profesije kojih smo ponosni nasljednici. Moramo osvijestiti činjenicu da tržišno orijentirana komunikacija na našem prostoru ima puno dulju i vrlo kvalitetnu tradiciju. Ona, usprkos društvenom okruženju, vrlo rano, kako teoretski tako i u praksi nalazi puteve i načine djelovanja prateći vodeće marketinške trendove tržišno razvijenog svijeta. To je utjecalo i na razvoj stavova potrošača barem generaciju ili dvije prije promjena u devedesetima, za razliku od zemalja iza tzv. željezne zavjese“

ozeha
Plakat Kamensko, 1974., Mile Klarica (oblikovanje), Oto Reisinger (ilustracija) / Oglas Woolmark, 1979., Petar Šalić (oblikovanje)


Izložba je deo programske linije HDD galerije Historizacija dizajna / dizajniranje povijesti.

 

OZEHA – „PRIMIJENJENA UMJETNOST U SLUŽBI PROPAGANDE I PUBLICITETA“ (22.11. – 8.12.2016.)
Autori koncepcije izložbe: Alira Hrabar Oremović i Slavko Henigsman
Vizealni identitet izložbe: Alira Hrabar Oremović
Dizajn postavke izložbe: Alira Hrabar Oremović i Slavko Henigsman
Tekstovi: Josip Šintić, Igor Lah, Alira Hrabar Oremović
Obrada tekstova: Marko Golub, Alira Hrabar Oremović
Izvršna produkcija: Marko Golub
Organizacija izložbe: HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Voditelj galerije: Marko Golub
Zahvale: Marija Tomić, Josip Braco Bogdanić, Pavao Šimudvarac, Milan Klisović, Branimir Zoraja, Josip Prudeus, Petar Šalić, Vladimir Hinić, Mile Klarica, Duško Bekar, Iva Divjak, Darko Pukanić, Elizabeta Abramović, Ljubica Martinović, Željka Kolveshi (Muzej grada Zagreba), Koraljka Vlajo (Muzej za umjetnosti i obrt), Slavica Marković (Kabinet grafike HAZU), Veljko Mihalić (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport), Maja Karić, Nela Marasović i Veronika Čelić-Tica (NSK), Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Maja Krznarić (Kraš), Marina Benažić
Sponzori štampe: Cerovski print boutique, Ars kopija, Kerschoffset Zagreb, RD digital
Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Program HDD galerije sufinanciran je sredstvima zaklade Kultura nova.
HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
www.dizajn.hr

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services