Grafike Alberta Đakometija u Narodnoj biblioteci Srbije

Grafike Alberta Đakometija u Narodnoj biblioteci Srbije

Izložba "Grafike Alberta Đakometija" biće otvorena u petak, 5. aprila u 12 časova u Glavnom holu Narodne biblioteke Srbije (Skerlićeva 1).

Izložba je deo obeležavanja Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije.

 

 

U fondu legata i biblioteka celina u Narodnoj biblioteci Srbije nalazi se i lična biblioteka naše poznate slikarke Ljubice Cuce Sokić.

U ovoj bogatoj i zanimljivoj kolekciji koja broji preko 2550 jedinica, nalaze se i 33 knjige izadavačke kuće L'Arbalète iz Liona. Ovu izdavačku kuću je osnovao i vodio Mark Barbeza (Marc Barbezat) i njegova supruga Olga Кešeljević-Barbeza, prijateljica Ljubice Sokić iz tridesetih i vremena školovanja u Parizu.


Marc Barbezat


L'Arbalète je rado objavljivao mlade i nepozate autore, među kojima je svakako najpoznatiji Žan Žene (Jean Genet), a poznata je i po tome što je priređivala i bibliofilska izdanja koja su svojim radovima ilustrovali neki od najznačajnijih likovnih umetnika druge polovine XX veka.

Tako je pesnikinja Lena Leklerk (Lèna Leclercq), koju je afirmisao L'Arbalète, sarađivala sa umetnicima poput Huana Miroa, Andre Masona, Maksa Ernsta i Dorotee Tening.


Lena Leklerk


Njena zbirka pesama Pomme endormie prvi put je objavljena, u standardnom izdanju, 1958, a bibliofilsko izdanje iz 1961. je svojim litografijama ilustrovao čuveni vajar, slikar i grafičar Alberto Đakometi (Alberto Giacometti).


A Giacometti by Alexander Liberman, Flickr


U njoj se nalazi 16 grafičkih radova, od kojih je 8 povezano u korpus knjige, dok je 8 na slobodnim listovima.

Svaki primerak je numerisan i svaki su Leklerk i Đakometi potpisali kod impresuma.

Кnjiga koja se nalazi u NBS nosi oznaku ’I’, što je čini 129. primerkom ovog izdanja.

Đakometi je sarađivao i sa drugim autorima iz kuće L'Arbalète – za Le Balcon, dramu Žana Ženea iz 1956. je uradio grafiku za korice, dok je za zbirku pesama Rien voila l’ordre pesnika Olivijea Laronda (Olivier Larronde) iz 1959. ilustrovao crtežima.

Lena Leklerk se nakon objavljenih 7 zbirki poezije i 3 romana, iznenada, oko 1970, povukla iz javnog života i prestala da objavljuje. Preselila se iz Pariza u francuske Alpe i postepeno pala u zaborav.

Među knjigama koje se nalaze u biblioteci Ljubice Sokić nalazi se i njena zbirka poezije Poémes insoumis iz 1960. sa svojeručnom posvetom koja svedoči o susretu slikarke i pesnikinje: Pour Ljubica, dont le nom est si joli. Léna (Ljubici, čije je ime tako lepo. Lena).


Ljubica Cuca Sokić

 

Ilustracije i fotografije: Narodna biblioteka Srbije


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services