Goran i Vuk

goran i vuk goran dimic

Vukove misli na slikama Gorana Dimića

U okviru zvaničnog programa proslave Dana grada Kragujevca, 6.maja u 18h u kući prote Miloja Barjaktarevića, izložbenom prostoru Narodnog muzeja u Kragujevcu otvorena je izložba Goran i Vuk - narodne poslovice. Izložba će biti otvorena do 25.juna 2010.godine.


Izložba je plod zajedničke ideje i saradnje Nataše Nikolić, višeg kustosa etnologa i likovnog umetnika, dizajnera i multimedijalnog „radnika“ Gorana Dimića.
Izložba Goran i Vuk je nastala na inicijativu etnologa Nataše Nikolić kako bi se narodne poslovice likovno prikazale da bi se deci približilo ovo narodno stvaralaštvo.U pitanju je slikarsko ilustrovanje narodnih poslovica koje je Vuk Karadžić skupio u knjigu „Srpske narodne poslovice i one u običaj uzete riječi“ iz 1836. godine.

Majka                                                                                                        Kuća

 Na ovim slikama, apostrofirani su ljudi, predmeti, životinje kao simboli iz čovekovog svakodnevnog života, kao nosioci nekih osobina: drvo (postojanost), Bog, majka (ljubav, toplina, jedino sigurna), Turčin (nevera), Bog, đavo itd.

Bog                                                                                                          Šuma

Postavka se sastoji od deset grafika formata 50x70cm u tehnici digitalnog printa.
Dimić je takođe zamislio da se napravi izbor poslovica koji bi se snimio i koji bi se neprestano emitovao sa zvučnika za vreme trajanja izložbe, tako da kao svojevrstan performans auditivno se emituju narodne izreke, koje je prikupio i zapisao Vuk Karadžić, a koje su poslužili kao motivi za Dimićeve slikarske radove.

Turčin                                                                                                     Mačka

Goran Dimić je likovni umetnik iz Kragujevca. Završio je grafiku na FPU u Beogradu. Trenutno živi i radi u Budimpešti. Radi na više polja. Još kao srednjoškolac je glumio i režirao u pozorištu Joakim Vujić. Uz crteže, karikature, izradu plakata, ilustracija, dizajn omota za ploče, grafički dizajn novina i magazina, bavi se i reklamama, peformansom, kratkim filmovima i stripom. Omote za ploče radio je za Ekatarinu veliku, Partibrejkerse, Električni orgazam, i druge. Dobitnik je mnogih nagrada.


Vrag                                                                                                        Oganj

U galerijskim prostorima izlaže od 1980. kada je u kragujevačkom Domu omladine održao prvu izložbu crteža i karikatura, dok je svoje radove u obliku plakata i ilustracija „izlagao“ i ranije na ulicama i u štampi. Osnivač i član mix-medijalne grupe ToFrizure s kojom izalaže u beogradskom SKC-u od 1985-1988. Paralelno se bavi grafičkim dizajnom omota za ploče i raznih novina i magazina. Zajedno sa Aleksandrom Denićem pod imenom Dimić&Denić 1991. godine otvara sada već antologijsku izložbu „Iz života veverica“ u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Od 1992. živi u Budimpešti i pretežno se bavi reklamama, za koje je više puta nagrađivan. Prihvatao i učešća na grupnim izložbama. 2003. u budimpeštanskom Paviljonu savremene umetnosti (Műcsarnok) izlaže instalaciju „Poslednji dan Mađarske“ monumentalnih dimenzija. U Velikom parku u Kragujevcu 2004. izvodi performans „Prestanak grejne sezone“ čime počinje redovnije umetničko delovanje u rodnom kraju. Započinje uspešnu saradnju sa Narodnim muzejom u Kragujevcu i kustosom Tatjanom Milosavljević, koja rezultira izložbom „Primavera ‘66“ 2005., a slede je „Filmski festival“ 2006., zatim instalacija na zgradi pošte „Karta Četvrtog rajha“ 2006. i „Grafiti detinjstva“ 2008. Takođe 2009. u klubu "Vidosav" izložio je "Portrete Niscih" inspirisane likovima iz kultnog romana Vidosava Stevanovića. Redovno učestvuje na Sentandrejskoj likovnoj koloniji, aktivno snima i prima nagrade za kratke filmove, vodi svoju reklamnu agenciju O1, pise kolumnu „Priče iz poslastičcarnice“ za dnevni list Danas, objavljuje stripove u štampi i uživa u zaljućenoj mađarskoj hrani. Član je ULUPUDS-a i mađarskog ekvivalenta MAOE.
Nedavno je dobio i nagradu za kratkometražni film na festivalu Nova Svetlost 2010.

Goran i Vuk                                                                                           Hljeb

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

shipibo boyscout's picture
shipibo boyscout
08:29 16/05/10

sto objavljujete ovakve stvari??

 mene je sramota kad vidim ovako nesto nekvalitetno objavljeno ovde..zar je moguce da neko misli da ovo deluje kvalitetno i da ima neku umetnicku a da ne spominjemo edukativnu vrednost?

obrakalla's picture
obrakalla
09:32 16/05/10

...

U potpunosti se slazem sa tobom. Ne vidim smisao ovakvih stvari.

AA's picture
AA
19:58 16/05/10

Mene nije sramota

"Mene nije sramota kad vidim ovako nesto kvalitetno objavljeno ovde. Zar je moguce da neko misli da ovo deluje nekvalitetno i da nema umetnicku a da ne spominjemo edukativnu vrednost?" 

srpski soko's picture
srpski soko
17:57 17/05/10

pohvale za izložbu

Izložba je sjajna i pozivam sve kragujevčane da je posete  i vide odlične ilustracije Gorana Dimića. Zahvaljujem organizatorima izložbe.

Milan Petrovic's picture
Milan Petrovic
22:26 16/05/10

Dečja mašta ne može svašta

 Stvarno mi je žao ove jadne ostrašćene dece,  koju  je period Milosevićeve vlasti potpuno osakatio u formiranju bilo kakvog realnog odnosa u životnim i umetničkim okolnostima . Kvalitetno bavljenje umetničkim poslom i priznanje za isto  ne donose glupave titule : art, kreativ, ili vec kakvih direktora, kao ni posedovanje kompjutera i prčkanje po njemu. već dugogodišnja borba i opstanak na sceni pogotovo internacionalnoj, koja je po pravilu za nadobudne i pomodne najčešće u domenu DALEKIH SNOVA. 

obrakalla's picture
obrakalla
10:10 17/05/10

...

 Druze, ako vec ostavljas komentar predstavi se. Nemoj da se krijes iza laznih imena i profila, vec ostavi svoje prave podatke da mozemo ravnopravno da diskutujemo. Nikoga ovde ne zelim da vredjam, postujem rad svakog umetnika, posebno onih koji su dugo tu na sceni, samo imam pravo da prokomentarisem njegov novonastali rad. Sto se tice art, kretivnih i ostalih direktora, sve prema zaslugama u svojim oblastima.

shipibo boyscout's picture
shipibo boyscout
18:41 21/05/10

;)

ovaj goran dimic je multitalent, multidisciplinaran i ocigledno visestruka licnost ili samo ima vise naloga..milan petrovic, aa, srpski soko (ovaj je najzanimljiviji)..kontam da je u pitanju neki veliki art projekat, na fazon - ja kao umetnik, ja kao kritika, ja kao odbrana kritike, slojevito nema sta, marina abramovic bi pozavidela na ovom a la dejvid linc zapletu samopohvale..e obrakalla a da nisi i ti on?...da nisam i ja? to bi upotpunilo ovaj shamanski krug obmane..samoobmane..

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services