GMK Zagreb | Spomenici sutrašnjice

gmk, petra milicki, anika schwarzlose, spomenici sutrasnjice

U zagrebačkoj galeriji Miroslav Kraljević, u petak, 2. decembra sa početkom u 19 časova, Petra Milički i Anika Schwarzlose predstaviće projekat Spomenici sutrašnjice u kojem isprepliću umetničko i teorijsko istraživanje spomeničkih prostora i objekata pod uticajem digitalizacije i umrežene komunikacije. 

Projekt teži da poveže teoretičare, istraživače, umetnike i naučnike iz Hrvatske, Holandije i Nemačke.

 

Naša okolina se radikalno menja. Iskazi i rasprave o nostalgiji ili nasilju postepeno prelaze u digitalni prostor gde se stvaraju novi oblici kulture sećanja. Istovremeno materijalnost monumentalnih objekata je u procesu nestajanja zbog kilmatskih uticaja, aktivnog uništavanja, propadanja ili zastarivanja je postepeno zamenjena raznovrsnim tehnikama digitalne reprezentacije.

Kako digitalizacija i različite tehnike arhiviranja utiču na našu percepciju mesta i objekata sećanja? Kako ta promena menja njihovu simboličku vrednost i posredno utiče na doživljaj istorijskih događaja?

Petra Milički i Anika Schwarzlose će predstaviti projekat u nastajanju; internet platformu koja objedinjuje reprezentacije spomenika uklonjenih iz javnog prostora iz različitih razloga. Prikupljeni materijal, koristi se zaatim za izgradnju virtuelnog vrta skulptura - digitalnog utočišta i izložbe objekata koji su nekad stajali u javnom prostoru. Projekat propituje odnos materijalnosti i digitalne reprezentacije navedenih spomenika. Šta se događa kada istorijske događaje pamtimo kroz monumentalni objekat? Koje posledice donosi transformacija u digitalnu reprezentaciju i šta se u tom prevodu gubi?

U galeriji će takođe moći da se pogleda video rad 'Monuments of a Yugo-sized Global Village' Petre Milički i kratki film 'The Law of Good Gestalt' Anike Schwarzlose i Briana D. Mckenna.

Video rad i film mogu se pogledati i 3.12. od 11-18h.

Anika Scwarzlose je rođena u Berlinu, završila je Gerrit Rietveld Academy u Amsterdamu i Konsthögskolan u Malmeu. Izlagala je u u FOAM / Amsterdam, Fotomuseum Winterthur, Institute for Art and Thought / Berlin, Bemis Art Center / Omaha, Nebraska, W139 / Amsterdam, Gallery Format / Malmö, De Brakke Grond / Amsterdam, V Art Center / Shanghai i Gallery Almanaque / Mexico City. Održala je radionice i predavanja u Rockbundmuseum, Shanghai / the ICA, London / the PR project, Moscow and The University of Lethbridge, Canada. Anika trenutno živi i radi u Amsterdamu.

Petra Milički je dizajnerka vizuelnih komunikacija i umreženih medija (Studij Dizajna, 2011. / Piet Zwart Institute, 2013.). U samoiniciranom radu najčešće se bavi interpretacijom postojećeg, materijalima kao produktu kolektivnog, kao i izgradnjom medija koji takvu produkciju podstiču. Trenutno se bavi temom kulture i politike sećanja u novomedijskoj okolini. Radi kao freelance dizajnerka, većinom za institucije i inicijative iz područja kulture i deluje kao član organizacijskog tima Dan D festivala.

Projekat podržava: Grad Zagreb i Creative Industries Fund NL.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services