Glassmovement u Muzeju primenjene umetnosti

Glassmovement u Muzeju primenjene umetnosti

Gostujuća izložba umetničkog stakla "GLASSMOVEMENT", biće otvorena u sredu, 5. juna u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (Vuka Karadžića 18).


Autor izložbe je Lubomir Ferko. Kustos izložbe je Milica Cukić, muzejska savetnica. Realizaciju izložbe pomogli Ambasada Slovačke u Beogradu i Novogradski muzej i galerija, Lučenec.

 

Gostujuća izložba umetničkog stakla "Glassmovement", koja će u Muzeju primenjene umetnosti biti održana od 5. do 29. juna 2019. godine, nastala je na inicijativu Lubomira Ferka, umetnika stakla i člana Udruženje slovačkih umetnika-staklara ASGA.

Izložba "Glassmovement" ima za cilj da istakne činjenicu da su i pre velikih političkih promena u Evropi i lokalnih događaja sa njima u vezi, umetnici na avangardan način doprinosili kulturnom jedinstvu, predstavljajući Slovačku neočekivanim rezultatima.

Gostovanje izložbe u Beogradu ima za cilj da objasni da Slovačka nije „bela mrlja“ na mapi globalne scene umetničkog staklarstva i poklon je svima onima koji se interesuju za umetnost u staklu.

Istorija proizvodnje i obrade stakla na teritoriji Slovačke, iz ugla istoričara umetnosti, ima nekoliko značajnih faza. Nakon pionirskog perioda, tokom kog su osnivane staklarske radnje, fabrike ili zajednice, i njihovog ustanovljavanja na domaćem i inostranom tržištu, u drugoj polovini XX veka, staklarska industrija i, naročito, umetnici-staklari u Republici Slovačkoj postaju vidljiviji.

Iako je prvi simpozijum posvećen staklu u Slovačkoj organizovan 1990. godine, do 1999. održano ih je ukupno deset. Period političkih promena 1990. godine obeležila je pojačana kreativnost, ali i intenzivne aktivnosti u oblasti kulture. Više od sto umetnika, koji su učestvovali na simpozijumima među kojima su se često mogli naći i istaknuti svetski autori, doprineli su renesansi primenjene i likovne umetnosti u Slovačkoj. Zahvaljujući tome, u Slovačkoj je ustanovljena snažna tradicija simpozijuma posvećenih staklu, a mnogi od njih i danas predstavljaju važan deo aktivnosti umetničke zajednice.

Šta su simpozijumi doneli?
Najvidljiviji pregled rezultata svakog simpozijuma bila je izložba. Obim i zastupljenost autora, njihovih radova na izložbama stakla bili su različiti, kao i različiti koncepti prezentacija. Pored okolnih zemalja, u Slovačku su došli umetnici iz  Nemačke, Holandije, Francuske, Austrije i drugih država. Tokom deset održanih simpozijuma sa kojih dolaze eksponati,  rodio se veliki broj radova koji karakterišu čitav spektrum ove faze razvoja umetničkog stakla.

Lista učesnika na izložbi stakla Glassmovement:
Thierry BAUDRY /Fr/, Ladislav ČERBA /Sk-Hu/, Dorothé Van DRIEL /Nl/, Karol DREXLER /Sk/, Bohumil ELIÁŠ /Cz/, Lubomír FERKO /Sk/, Eva Fišerová /Sk/, Pattantyus GERGELY /Hu/, Mária HAJNOVÁ /Sk/, Annaleena HAKATIE /Fin/, Frank Van HAM /Nl/, Pavol HLOŠKA/Sk/, Ede HORTON /Aus/, Helmut HUNDSTORFER /Aus/, Fero KOVÁČ /Sk/, Andrej JAKAB /Sk/, Yves JUMEAU/Fr/, Ivica MARKOVIČOVÁ/Sk/,Veronique MONOD/Fr/, Richard MEITNER /USA-Nl/, Stano MELIŠ /Sk-Aus/, Mari MÉSZAROS /Hu-Nl/, Jan MÝTNY/Sk/, Marta MLÍCHOVÁ /Sk/, Viktor ORAVEC/Sk/, Marina PAPAIS /Can/, Drahoš PRIHEL /Sk/, Graham SCOTT /Can/, Juraj STEINHÜBEL /Sk//, Gerard TORCHEUX /FR/, Rick Harry TUN /CAN/, Jozef VACHÁLEK /SK/, Catherine ZORIČÁK /Fr/, Ján ZORIČÁK /Sk-Fr


Izložba će biti otvorena do 29. juna 2019. godine. 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services