Frontiers in Retreat Srbija

Frontiers in Retreat Srbija

Frontiers in Retreat je platforma koja u okviru nove evropske mreže neguje multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima.


Projekat se realizuje uz podršku EU programa za kulturu 2013 – 2018 i podržan je od strane Francuskog Instituta u Beogradu.

 

Početkom  avgusta  2014. u organizaciji  Kulturnog Fronta/  Kc Grada, počela je realizacija petogodišnjeg evropskog projekta Frontiers in Retreat.

Joanes  SimonPerret (Francuska), Quelic Berga (Španija), Saara Maria Kariranta (Finska) i Mirko Nikolić (Srbija/ Velika Britanija) su prvi gosti umetnici koji će od avgusta do kraja oktobra boraviti u Srbiji. Pored Beograda njihovo umetničko istraživanje na temu ekologije odvijaće se u umetničkim kolonijama u Zlakusi, Ečkoj i Sirogojnu.

Inspiraciju će pokušati da nađu i u susretima sa domaćim umetnicima ali i stručnim saradnicima koji se bave ekologijom, botanikom, fizikom i istorijom.

U okviru projekta početkom oktobra biće organizovan prvi susret svih partnerskih organizacija, eksperata i umetnika koji će ove godine ali i narednih boraviti u rezidencijalnom programu Kc Grada a u okviru Frontiers in Retreat projekta. Prvi susret pod radnim nazivom Inkubator koji će okupiti sve aktere projekta odrzaće se od 2. do 6. oktobra u Beogradu i Sirogojnu.

Frontiers in Retreat je platforma koja u okviru nove evropske mreže neguje multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima. Mreža okuplja umetničke rezidencijalne programe, umetničke i obrazovne organizacije, umetnike, stručnjake  iz različitih disciplina kao i širu publiku. Frontiers in Retreat projekat organizuje HIAP/  Helsinski međunarodni umetnički program u partnerstvu sa organizacijama  Mustarinda iz Finske, Scottish Sculpture Workshop – SSW iz Škotske, Interdisciplinary Art Group SERDE iz Letonije, Kulturnim  Frontom  –  Kc Gradom iz  Srbije, Centre d'Art  i Natura de Farrera iz Španije, Skaftfell  –  Centre for Visual Art sa Islanda i Jutempus iz Litvanije.


Umetnici koji će od avgusta do oktobra biti gosti KC Grad u okviru programa Frontiers In Retreat u Srbiji.

Saara Maria Kariranta je finska vajarka koja živi i radi u Helsinkiju. U svom radu
kombinuje tradicionalne vajarske tehnike sa savremenim tehnologijama, a često koristi i predmete  koji  nas  okružuju.  Bila je učesnica mnogih grupnih izložbi, a  2008. godine otvara prvu samostalnu izložbu u galeriji Huoltamo. Saara  Maria je  završila specijalističke studije iz više oblasti kao i master studije likovnih umetnosti  u Finskoj. Dobitnica je stipendija Satakunta Univerziteta primenjenih nauka, Satakunta  regionalnog fonda, Finske Akademije likovnih umetnosti, Paulon fondacije i drugih.

Joanes Simon-Perret je mladi francuski interdisciplinarni umetnik i dizajner koji se u
svom radu izražava kroz instalacije, slikarstvo, mobilne objekte, land art  i performans.
Glavna karakteristika njegovog rada jeste spajanje botanike i umetnosti. Joanes u svom radu koristi najrazličitije predmete koje nalazi u svom okruženju i na specifičan način ih reciklira sadeći biljke u njih. Joanes  Simon-Perret  je završio bečler studije  modnog dizajna i tekstila u Lionu i već tokom studija ima svoje prve izložbe. Učestvovao je na nekoliko Artists in Residance programa i izlagao u različitim gradovima Evrope i šire. Njegov poslednji projekat,  “Yes We Camp” je rezultat rezidencijalnog boravka u Marselju tokom leta 2013.

Quelic Berga Carreras je multimedijalni umetnik iz Španije. Njegovo polje interesovanja se tiče istraživanja socijalnih interakcija, umetnosti i medija. Držao je predavanja o odnosu umetnosti i tehnologije na nekoliko nacionalnih i internacionalnih radionica. Dobitnik je nagrada za digitalne umetnosti, a neki njegovi  radovi su prikazavani u umetničkim centrima i festivalima u Španiji, Francuskoj i Singapuru. Između  ostalih i Arts Santa Monica (Barselona), Sala de Arte Joven (Madrid), VAD festival (Đirona) kao i Ingravid (Figeras). Učestvovao je u mnogim grupnim izložbama, a 2010.  godine ima prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Arte  digital: Quelic  Berga Carreras“. Quelic radi kao asistent profesora na Univerzitetu  Oberta u Kataloniji gde predaje više kurseva. On, takođe, predaje i podstiče kreativne  procese sa novim medijima na Univerzitetu u Đironi.

Mirko Nikolić je umetnik koji živi i radi na relaciji London – Beograd. U svom radu se
izražava kroz slikarstvo, oerformans i instalacije. Glavna karakteristika njegovog rada
jeste socijalna angažovanost koja se oslikava kroz njegova prikazivanja povezanosti
između ekologije, tehnologije i društva. Mirko Nikolić je završio osnovne studije slikarstva u Milanu, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Westminster  u Londonu.  Od  2007. je aktivni učesnik u grupnim izložbama, a 2009.  Ima svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Igre  bez granica“ u galeriji Zvono u Beogradu. Svoj rad je prikazivao u Italiji, Srbiji i Rusiji.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text