Fotografski projekat "Kapi protiv zaborava" u Novom Sadu

Fotografski projekat "Kapi protiv zaborava" u Novom Sadu

Fotografski projekat "Kapi protiv zaborava" o Bosni i Hercegovini, na svom putu od Berlina do Istanbula gostuje i u Novom Sadu.

 

Otvaranje izložbe će se održati u subotu 20. juna u 20:00 časova u cafe galeriji „Frida Kahlo“.

 

Fotografski projekat "Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom" donosi različite motive snimljene u Bosni i Hercegovini, zemlji koju je autorka Ines Kotarac napustila kao dete da bi se u nju vratila kao fotografkinja. Nakon što je projekat posetio Berlin, Frankfurt Oder, Prag, Rijeku, Split, Koprivnicu i Tuzlu, njegova sledeća stanica na tromesečnoj turneji od Berlina do Istanbula je Novi Sad. 

„Zašto granice i nacionalnost, a ne sloboda, oblikuju identitet većine ljudi na ovom svetu? Svako se rodio negde. To nije nešto što ste zaslužili, napravili ili postigli. Kako onda da čista slučajnost da ste rođeni negde previše često vodi do situacije u kojoj ste spremni ubiti nekoga samo zato što ta osoba ne pripada vašem plemenu, naciji, zemlji ili religiji?“ - ovo su samo neka od pitanja koja autorka otvara.

“Ja sam onaj koji sam bio” kaže Sartre i zaista nije slučajno da kad se prostorno najdalje odmaknemo od mesta gde smo rođeni, najsnažnije počinjemo osećati koliko je to mesto neodvojivi deo našeg identiteta. 

Svaka je od ovih fotografija dokaz da je identitet nefiksirani pojam, proces konstantnog nestajanja i postajanja, pripadanja i nepripadanja, gubljenja i pronalaženja, a priča koju kazuje ova serija (koje su deo projekta u nastajanju, projekta kojim putuje od Berlina do Istanbula) nadopunjuje se i kroz razmenu iskustva sa ljudima i kroz nestalnost izložbene postavke. Apsolutno svesna ispreplitanja sopstvenog identiteta i memorije sa kolektivnim, ona pokušava da podstakne dijalog i pokaže da niko nije samo on sam (...) - objašnjava Tanja Špoljar u tekstu o samom projektu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services