FOTODOKS "Prošlost je sada" predavanje Romana Bezjaka

FOTODOKS "Prošlost je sada" predavanje Romana Bezjaka

Predavanje Romana Bezjaka održaće se u četvrtak, 8. decembra u 18 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I), u okviru izložbe dokumentarne fotografije FOTODOKS: "Prošlost je sada" koja je otvorena od 17. novembra do 10. decembra.

 

Predavač Roman Bezjak (Nemačka) je profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka) i izlagač na izložbi Fotodoks: "Prošlost je sada". Predavanje/razgovor će se voditi na temu - Nemačka škola dokumetnarizma.

Moderator razgovora je mr Ivana Tomanović, van. prof. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i umetnička direktorka Galerije Artget u 2016. godini. U razgovoru (na engleskom jeziku) učestvuju studenti i profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U petak, 9. decembra Roman Bezjak će se susresti sa studentima Fakulteta prmenjenih umetnosti u Beogradu i tom prilikom održaće predavanje/prezentaciju radova njegovih studenata sa Univerziteta Bilefeld. Ovo predavanje je zatvorenog tipa.

Roman Bezjak je rođen u Sloveniji 1962. Studirao je fotografiju u Dortmundu, u Nemačkoj, i diplomirao 1989. Ubrzo potom je počeo da radi kao freelance fotograf za Frankfurter Allgemeine Magazin i nemačko izdanje GEO.  Posle devet godina, fotografsku karijeru je zamenio akademskom i postao profesor fotografije na Univerzitetu primenjenih nauka u Bilefeldu . Trenutno je na poziciji dekana/šefa Fakulteta za dizajn. Knjigu Socijalistički modernizam – Arheologija jedne epohe (Sozialistische Moderne – Archäologie einer Zeit," Hatje Cantz Verlag, 2011, 160 str.) je objavio 2011, kada je organizovana i istoimena izložba Bezjakovih radova u Sprengel Museum Hanover .

Izložba dokumentarne fotografije FOTODOKS 2015: PAST IS NOW

Umetnici: Jaka Babnik, Roman Bezjak, Kolaborejšn prodžekt, Jerg Glešer, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernvajs, Borut Krajnc, Saša Kralj, Tom Liht, Ane Morgenštern, Vladimir Miladinović, Merlin Nađ-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Štuke i Oliver Ziber, Josip Broz Tito, Mihael Veseli.

U današnjici se uvek oseća i jučerašnjica. Nekad je ona uzor, nekada ostavlja odlučujući pečat, a nekada je samo bledo sećanje. Ponekad je sadašnjica čak samo puko ponavljanje ili nova definicija prošlosti. Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a temu „Past is Now“ (Prošlost je sada) obrađuje iz različitih perspektiva. Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici.

Tim Fotodoksa je inicirao i koncipirao izložbu „Past is now (Prošlost je sada).
Izložbu FOTODOKS 2015: PAST IS NOW u Beogradu organizuju Goethe-Institut Beograd i Kulturni centar Beograda sa partnerima

 
 


 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services