Food is Culture projekat

Food is Culture projekat

Food is Culture: multimedijalno umetničko delo afirmisaće priče i predstavljati tradicije koje su deo evropske prehrambene baštine!

Ova posebna instalacija biće predstavljena u nizu evropskih kulturnih ustanova i manifestacija, u okviru obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa 2018.

 

 

U sklopu projekta Food is Culture, međunarodna organizacija Slow Food - zajedno sa udruženjem Kinookus (Hrvatska), Novom Iskrom (Srbija), Transpond (Švedska) i fondacijom Europa Nostra - kreiraće multimedijalnu postavku posvećenu evropskoj kulturi hrane.

Ova izložba će putovati na niz kulturnih manifestacija i do institucija i mesta širom Evrope, kako bi afirmisala priče i predstvljala tradicije koje čine naše zajedničko nasleđe kada je u pitanju kultura ishrane, kao i proizvodnje hrane.

Prvo zvanično predstavljanje ovog projekta održalo se tokom Terra Madre Salone del Gusto u Torinu. U eksperimentalnom centru savremene umetnosti (PAV), 23. septembra u 18:30 časova, predstavljen je video rad, koji je posvećen promociji Evropske godine kulturne baštine, i hrane kao dela evropskog kulturnog nasleđa uopšte.

Projekat Food Is Culture ima za cilj da građanima Evrope približi nasleđe hrane kao izraz zajedničkog kulturnog identiteta, i da im pomogne izraze svoju pripadnost Evropi kroz bolje razumevanje bogatstva i jedinstvenosti naših kulturnih raznolikosti. Potrebno je ukazati na neophodnu pažnju, zaštitu i valorizaciju koje su neophodne našem zajedničkom nasleđu hrane: to fondacija Slow Food ćini već godinama, prikupljanjem informacija i uzoraka vezanih za lokalna prehrambena nasleđa širom Evrope i čitavog sveta, a posebno ona koja su u opasnosti da budu zauvek izgubljena, kroz globalni katalog Ark of Taste, koji će poslužiti kao inspiracija i početna tačka za ovu instalaciju.

Glavne aktivnosti projekta uključuju multimedijalno umetničko delo, poziv za akciju namenjen kuvarima i učenicima, stvaranje svojevrsne biblioteke sa pričama migranata, kao i poziv na nivou EU i nacionalnih institucija kako bi se istakla važnost zaštite evropskog gastronomskog kulturnog nasleđa, i ukazalo na mesto tog pitanja u političkim agendama.

Multimedijalno umetničko delo, koje će kombinovati doprinose više umetnika, započeće svoje putovanje u prvim mesecima 2019. godine, i biće izloženo u kulturnim prostorima u Švedskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Radovi će biti predstavljeni i u Briselu, kako bi se podigla svest među donosiocima odluka u okviru EU, pre svega o važnosti i vrednosti gastronomske baštine. U junu 2020. godine, konačna verzija ove instalacije, zajedno sa drugim rezultatima projekta, biće predstavljena na filmskom festivalu Migranti u Polencu, u Italiji.

Nematerijalno gastronomsko kulturno nasleđe u Evropi je ogroman, ali potcenjen resurs; ono se uglavnom koristi za promociju turizma, ali jedva da se koristi kao primer koji može osnažiti osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru i društvenoj integraciji. UNESCO je sada u potpunosti prepoznao baštinu koju predstavlja gastronomija kao deo kulturnog identiteta, a ipak ova vrsta kulturnog nasleđa je u opasnosti: industrijska poljoprivreda i "standardizacija ukusa" dovode u opasnost brojne namirnice i tradicije. Svest o tradicionalnoj ishrani i istoriji ishrane, tradicionalnoj preradi i tehnikama poljoprivredne proizvodnje, religioznim obredima i festivalima ključna je priča o našim zajedničkim evropskim korenima, kao i o uticajima vekova migracija.

Projekat "Food Is Culture" sufinansira program Kreativna Evropa Evropske unije, uz doprinos Fondazione Cassa di Risparmio di Cuneo.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text