FLUID dizajn forum #05 | Otvaranje

FLUID dizajn forum #05 | Otvaranje

Prva sesija petog izdanja FLUID dizajn foruma biće otvorena 21. aprila u Podgorici. Ceremonija otvaranja Foruma počeće u 19 časova u prostorijama Sportskog i kulturnog Centra Univerziteta Crna Gore (SKC UCG).

 

 


Na otvaranju će govoriti prof. Radmila Vojvodić, rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i i prof. mr Ana Matić, koordinatorka FLUID-a.

Program ovogodišnjeg Foruma prvog dana FLUID-a obeležiće izložba „KONTEKSTI ILUSTRACIJE_LJUBAV“, na kojoj će biti izloženi radovi jedanaest mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović.


Snežana Pupović-Karović

 

Na izložbi učestvuju: Dejan Batrićević, Bojana Bogavac, Zdravko Delibašić, Srđa Dragović, Snežana Pupović-Karović, Branka Kovačević, Radomir Milić, Helena Tošić, Jelena Tošković, Ivana Vujošević i Radovan Vukasović.


Srđa Dragović


Ovi autori svojim karakterističnim vizuelnim jezikom dokazuju evidentnu raznolikost i bogatstvo umetničkih izraza. Izložba će biti otvorena u 18 časova u Univerzitetskom parku, a postavka će trajati do 10. maja.


Maja Lalić


Pola sata nakon zvaničnog otvaranja, u 19:30, takođe u prostorijama SKC UCG biće održana prezentacija Mikser-a, beogradskog dizajn centra čija je misija razvoj regionalne kreativne ekonomije. U produkciji Mikser-a realizuje se široki spektar kulturnih aktivnosti poput izložbi, predavanja, promocija, koncerata i tribina o kojima će ovom prilikom govoriti Maja Lalić, arhitekta i kreativni direktor Mikser-a.


Oleg Šuran


Oleg Šuran, mladi hrvatski dizajner, osnivač umetničke organizacije Fazan, časopisa za poeziju Polet i portala nakonjusmo.net predstaviće svoj rad u 21 čas.


Hrvoje Živčić


Nakon Olegove prezentacije, publici FLUID-a će se predstaviti Hrvoje Živčić, još jedan mladi hrvatski dizajner koji je 2011. godine bio uvršten među 20 najboljih vizuelnih umetnika do 30 godina od strane njujorškog magazina Print. Živčič primarno radi u području dizajna digitalnih pisama, a sarađuje s hrvatskim i stranim klijentima.

FLUID je koncipiran kao forum koji čini niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Peto izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 21. do 27. aprila u Podgorici i 26. aprila na Cetinju. Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmeravajući ga ka povezivanju stručnih umetničkih praksi sa javnim ili ekonomskim interesom lokalne zajednice i/ili privrednih subjekata. Ove godine tema FLUID-a je „Vidljivo/Visible“, a ovaj naslov referiše na potrebu da se ojača vidljivost Foruma, ali i na oživljavanje određenih zapostavljenih mesta u Podgorici koja imaju potencijal da budu vidljiva. Program ovogodišnjeg FLUID-a se realizuje u okviru sedmice obilježavanja Dana Univerziteta Crne Gore.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta Crne Gore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Glavni Grad Podgorica i Prestonica Cetinje. Peto izdanje Foruma se organizuje u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore, Centrom savremene umetnosti Crne Gore, Udruženjem likovnih umetnika Crne Gore, Sportskim i kulturnim centrom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Studiom Mirko Ilić, DAA Montenegro, Kulturnim centrom Punkt, FLUX-om, ArhKomunom - Centrom za arhitekturu i kulturu, Spark.me, Udruženjem Roditelji, JU Gimnazijom „Petar I Petrović Njegoš“ i Osnovnom školom „Njegoš“ sa Cetinja. Sponzori FLUID-a su: Designbox, Primo dizajn, Vapor, Golbi print, Montimprex, Lutrex, Cafe Caffeine, Pekara Bite, Caffe Berlin i Voda Gorska, a izvršni producent je MAS Trade.

Prva sesija ovogodišnjeg FLUID-a u brojkama:

6 dana programa; 35 predavača i asitenata; 80 studenata učesnika radionica (50 iz Crne Gore i 30 iz regiona); 20 fakulteta dizajna i arhitekture iz Crne Gore i regiona; 50 dece učesnika radionica; 10 radionica (5 za studente + 2 za decu + 3 radionice za različite ciljne grupe); 5 izložbi; 8 PechaKucha prezentacija.

 

Naslovna ilustracija: Zdravko Delibašić Beli

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text