Filmovi koji su privukli pažnju na Slobodnoj Zoni

slobodna zona

Filmski festival Slobodna Zona, u četvrtak, 10. novembra, projekcijom filma Neruda čileanskog reditelja Pabla Laraina u prepunoj dvorani Sava Centra, započeo je svoje 12. izdanje, istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Najviše pažnje do sada su privukli filmovi Požar na moru, Zaveštanje, Pod suncem i Beskrajna poezija.

 

Film Yo Yo Ma: Muzika stranaca koji se na repertoaru ovogodišnje Slobodne Zone našao zahvaljujući izboru gosta selektora Viktora Ivančića, večeras je prikazan i nagrađen višeminutnim aplauzom publike u prepunoj sali Doma omladine. Reč je o jedinstvenom dokumentarcu koji pleni prekrasnom muzikom i prati skupinu pevača, kompozitora, vizuelnih umetnika i pripovedača koji sebi i svetu otkrivaju jedinstvenu moć muzike da očuva tradiciju, oblikuje kulturnu evoluciju, podstiče nadu i povezuje ljude celog sveta bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Slobodna-Zona-

Pored Muzike stranaca, drugog dana festivala, najveću pažnju privukao je film Pod suncem koji je takođe odabrao hrvatski pisac i novinar. Dvorana Kulturnog centra Beograda bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a mnogobrojna publika ušunjala se u život jedne prosečne porodice u Pjongjangu, uoči proslave dana rođenja severnokorejskog diktatora. Reditelj Vitali Manski napravio je  dokumentarac koji je je pažljivo kontrolisan. Ipak, ostavljajući kamere uključene, snimio je sve probe, sve fine prepravke na snimanju, kao i momente kada osmogodišnja Zin-Mi predivno iznosi svoj naučeni tekst, ali isto tako biva uhvaćena kako tiho plače pod pritiskom čitave propagandne operacije. Na osnovu uvida u život ove tročlane porodice, konstruisana je prilično jasna slika o tome kako funkcioniše život u svetu koji je zapadnom čoveku prilično stran.

Slobodna-Zona-

Prepuna sala Doma omladine, trećeg dana festivala dočekala je ovogodišnjeg pobednika Berlinala Požar na moru, Đanfranka Rosija, koji oslikava aktuelnu globalnu migrantsku krizu i predstavlja moćnu i poetsku dokumenarnu priču koja gledaocu prikazuje svet kakav jeste.

Film o “šahovskom Mocartu”, velemajstoru i svetskom šampionu Magnusu Karlsenu, norveškog reditelja Bendžamina Rija, prikazan je u Kinoteci. Publici je omogućeno da zaviri u zatvorenu “sportsko-šahovsku” zajednicu, ali i da neposredno prisustvuje sazrevanju pravog modernog genija.

Slobodna-Zona-

Reditelji Samir Mehanović (Izmaglice Srebrenice), Arsen Oremović (Treći) i Igor Bezinović (Kratki obiteljski film) predstavili su svoje radove u Muzičkoj kući Metropolis u okviru novog pratećeg programa Slobodne Zone Kafa sa autorom. U nastavku druženja sa autorima, o svojim motivima stvaranja filmova, sa moderatorkom Mašom Seničić, razgovorali su Andre Žil Mata (Kako sam se zaljubio u Evu Ras) i Sintija Žil koja je u petak održala prvi Zona Masterklas na temu filma kao korespodencije: Kuda ide savremena kinematografija?

Novi domaći film Ivana Jovića Zaveštanje, sinoć je premijerno prikazan u okviru regionalnog programa festivala Slobodna Zona. Reč je o kapitalnom dokumentarnom projektu u kome stotine preživelih logoraša i logorašica svedoči o Holokaustu počinjenom tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Za ovaj svojevrsni filmski spomenik žrtvama Jasenovca tražila se karta više, a nakon projekcije, deo protagonista Jovićevog filma poklonio se prepunoj sali Doma omladine, te je ovaj momenat okarakterisan za jedan od najemotivnijih tokom festivala.

Požar na moru po drugi put je rasprodat, a Beskrajna poezija očekivano je ispunila Dvoranu Kulturnog centra do poslednjeg mesta.

Četvrtog dana festivala publika je imala prilike da uplovi u magičan, poetski i groteskni svet Alehandra Hodorovskog, kroz njegovo autobiografsko delo Beskrajna pozija. Pored filma Neruda, koji je otvorio festival, ovaj film osvetlio je jednog drugog pesnika, kao i jednu drugu stranu čileanske istorije i osećanja sveta.  Hodorovski progovara o sopstvenom životu dirljivim i vizuelno upečatljivim jezikom, dopirući i do gledalaca koji se prvi put susreću sa njegovim stvaralaštvom. Ovaj film oslobađa, kako samog autora u mladosti, tako i svakog pojedinca, da shvati da život dobija smisao jedino ako se živi.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services