Festival Fotografije - Vizualizator 2016

 Festival Fotografije - Vizualizator 2016

Počeo je ovogodišnji i četvrti po redu Festival fotografije "Vizualizator" u organizaciji Centra za razvoj fotografije.

 

Bostonski fotograf i gost festivala, gospodin Skot Brauer otvorio je festival razgovorom koji je bio naslovljen "U krevetu sa fotografijom".
Tema razgovora na otvaranju festivala bila je etika u profesionalnoj fotografiji, a konstatovana je neophodnost uspostavljanja etičkog kodeksa u ovom polju, kao do sad nepostojeće smernice koja bi bila korisna za sve: od amaterskih do profesionalnih fotografa i urednika komunikacijskih medija, složili su se učesnici.

Na tribini su, osim inostranog gosta Skota Brauera, učestvovali i Zvezdan Mančić (direktor festivala Vizualizator i Centra za razvoj fotografije), Imre Szábo (ULUPUDS), Dragan Babović (Fotosavez Srbije), Dragan Kujundžić (Asocijacija fotografskih autora) i drugi, uključujući i nekoliko desetina prisutnih posetilaca.Skot Brauer je potom svečano otvorio festival izložbom pod nazivom “This is the worst party I’ve ever been to” koja prati kampanju za ovogodišnje američke predsedničke izbore prikazujući banalnost i propuste pravljene tokom njenog vođenja. Autor predstavlja izbore na konceptualan način. Između ostalog, na fotografijama se mogu videti predsednički kandidati, Donald Tramp i Hilari Klinton u neočekivanim situacijama.

Pored ove izložbe posetioci će moći da pogledaju i ostvarenja švedskih fotografa -  Thobiasa Faldta i Klare Kallstrom koji su zabeležili poslednje momente komunističke Kube.

Fotodoks iz Nemačke, izložbom „Prošlost je sada“, stavlja u fokus period između pada Berlinskog zida sa kasnijim raspadom Jugoslavije i sa sadašnjošću.

Srpski foto kolektiv "INVERT", izložbom „Na prazan stomak“, uvodi  nas u tragikomičnu priču o nadrealnoj stvarnosti u kojoj živi običan čovek u našem društvu.

U sklopu Sajma viskija ljubitelji ovog pića moći će da ovekoveče svoju strast u otvorenom studiju fotografisanjem najnovijim modelima Canonovih fotoaparata.

Tradicionalno, poslednjeg dana festivala, Centar za razvoj fotografije dodeljuje nagradu "Press Photo Srbija" za najbolju medijsku fotografiju.

Beogradski festival fotografije "Vizualizator" je atraktivan multidisciplinarni događaj koji koji okuplja ključne činioce i predstavnike u sferi umetnosti, medija i obrazovanja u ciklus razgovora i diskusija. Predstavlja kompletnu panoramu fotografije, kroz sedam izložbi, 2 tribine i četiri radionice. Pokrenut je po uzoru na velike evropske festivale koji se progresivno razvijaju kao kulturni, obrazovni i turistički potencijal. Osnovne ideje festivala su fotografija kao deo savremene umetnosti, sociološki fenomen, moćno komunikacijsko sredstvo i fotografija kao dokument o vremenu. Ovo je četvrti po redu festival i održaće se od 16 do 25. novembra na više lokacija u Beogradu. Gosti - izlagači kao i predavači - dolaze iz šest zemalja (SAD, Holandija, Nemačka, Austrija, Švedska i Bugarska), kako bi upotpunili program festivala koji se održava na više lokacija u Beogradu (GO Vračar, Dom omladine Beograd, UK Parobrod, UK Palilula, Kulturni centar Beograda - galerija Artget, Jugoeksport, Press centar Udruženja novinara Srbije, Akademija umetnosti u Beogradu i Astronomska opservatorija Zvezdara ).“ Festival pre svega podiže društvenu pažnju na temu fotografije čime se, između ostalog, obogaćuje kulturni život. Cilj manifestacije je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti

Festival promoviše toleranciju tako da je, ove godine, u program uvršćena izložba holandskog fotografa Krisa Rijksena posvećena transrodnim osobama. “Neobični” ljudi prikazani su na “običan” način, a autor se bavi njihovim identitetom i estetikom. U fokusu izložbe je humanistički pristup temi transrodnosti koja postaje sve aktuelnija. Na tribini “Selfi generacija, selfi nacija” biće reči o fotografiji kao osnovnom komunikacijskom sredstvu i “selfiju” kao fenomenu 21.veka. Održaće se na temu razvoja ličnosti kod dece i mladih kroz fotografiju u digitalnoj eri. Fotografija kao komunikacijsko sredstvo čini svakodnevnicu na društvenim mrežama, a upravo je to čime će tribina privući sve zainteresovane da saznaju nešto više o uticaju fotografije na “selfi” generaciju. Izložbom PRESS PHOTO SRBIJA koja podrazumeva i dodelu nagrade pobedniku konkursa za najbolju medijsku fotografiju u Srbiji, festival će biti svečano zatvoren. Svi posetioci će imati priliku da uživaju u izložbi odabrane srpske dokumentarne fotografije na kojoj će se predstaviti napredni trendovi i prezentovati dostignuća na našoj fotografskoj sceni.

Tribina će početi u četvrtak, 24.novembra u 17:30 časova, a izložba istog dana u 19 časova u Domu omladine Beograd. Festival će obuhvatiti i izložbe Fotodoksa (Nemačka), Lorenta Ziglera (Austrija), Tobiasa Falta i Klare Kalstrom (Švedska), foto-kolektiva Invert i Milana Živkovića (Srbija). Festival donosi uzbudljive izložbe i interaktivne radionice sa presekom fotografske produkcije iz celog sveta. U fokusu festivala je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti.


 

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services