ELEMENTI 13

ELEMENTI 13

Trinaesti broj časopisa Elementi je u prodaji od 10. jula!

 

 

Centar za promociju nauke (CPN) predstavlja trinaesti broj časopisa ELEMENTI.

 

 

 

 

Temat novog broja Elemenata posvećen je fenomenu urbane evolucije, a inspirisan je nedavno objavljenom knjigom "Darvin dolazi u grad" holandskog biologa Mena Shilthauzena. Dok većina njegovih kolega odlazi u divljinu kako bi posmatrali prirodne procese, Shilthauzen se opredeljuje da posmatra živi svet u gradu i to posebno na mestima gde se prirodno i veštačko susreću i ukrštaju. O svom životu u ”prirodnoj laboratoriji”, kako je nazvao grad, Shilthauzen govori ekskluzivno za Elemente, razmatrajući između ostalog kakva budućnost bi mogla da očekuje urbanu evoluciju i da li priroda isključuje čoveka.

Pored temata, novi Elementi donose i priče o tome šta sanjaju slepi ljudi, o veštačkoj inteligenciji, rečniku neprevodivih ljubavnih pojmova, misterijama superorganizama, istoriji dojenja i mnoge druge teme.

Koricu poslednjeg broja Elemenata, kao i temat posvećen urbanoj evoluciji koji je pisala Jovana Nikolić, ilustrovala je Monika Lang.

Ilustraciju za priču o neprevodivim ljubavnim pojmovima koju je napisala Anđela Mrđa u novim Elementima uradila je Ksenija Pantelić.

Šta sanjaju slepi ljudi? Igor Živanović u svom tekstu u novim Elementima piše o tome da osobe slepe od rođenja ne samo da sanjaju, već mogu i grafički da predstave svoje snove. Ovu zanimljivu priču o sanjanju ilustrovao je Nikola Korać

Kako čitati i razumeti naučni rad? U novim Elementima objavljen je vodič za laike Dženifer Raf, profesorke na Univerzitetu u Teksasu, koja se bavi istraživačkim radom u oblasti populacione i antropološke genetike. "Budite skeptični. Ali kada dobijete dokaz, prihvatite ga!" Ilustraciju za ovaj tekst uradio je Branko Tmušić.

U tekstu "Šta su nama brojevi?" Boban Trifunović piše: Univerzum je star otprilike 13,7 milijardi godina, Zemlja oko 4,5 milijardi, dok je eukariotski život star oko tri milijarde godina. Mnogo se spori o tome kada smo se tačno mi, moderni ljudi, prvi put pojavili, ali nema sumnje da smo tu oko 100.000 godina. Mi smo zaista mladi. Ipak, uprkos našoj mladosti, umnogome smo oblikovali planetu na kojoj boravimo tako zanemarljiv period njenog postojanja. Brojevi su, kako ćemo videti, imali značajnu ulogu u tome kako se i zašto to dogodilo. Tekst je ilustrovao Jakov Jakovljević.

Više o sadržaju novih Elemenata pogledajte na ovom linku.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text