Drugo more | Žena - korporacija: Jennifer Lyn Morone™ Inc.

drugo more, Jennifer Lyn Morone™ Inc. , korporacija

Projekat američke umetnice Dženifer Lin Moron (Jennifer Lyn Morone), pod nazivom Jennifer Lyn Morone™ Inc. biće prikazan od utorka 20. juna do 7. jula u riječkoj Filodrammatici.

Izložba je nastala u produkciji Aksiome - Instituta savremene umetnosti iz Ljubljane, a riječki organizator je Drugo more.

 

Izložba predstavlja projekat američke umetnice Dženifer Lin Moron, koja je 2014. godine u saveznoj državi Delaver samu sebe registrovala kao korporaciju. Zadatak osmišljavanja protesta u okviru njenog školovanja na Royal College of Art u Londonu prerastao je u pravu kompaniju, čija je Morone danas vlasnica, upravnica, članica uprave, ali i glavna sirovina i osnovni proizvod.

Poslovni model koji je Moron uspostavila usmeren je prema određivanju vrednosti pojedinca u odnosu na društvo i na podatke koje svakodnevno proizvodi. Time umetnica zalazi u dugu tradiciju subverzivne afirmacije, koristeći radikalnu ironiju kako bi snažno i jasno prevela načine delovanja ekstremnog kapitalizma, ekonomskog sistema u kojem svi danas živimo, ali koji samo neki od nas razumeju i koriste njegove prednosti.

Uviđajući kako smo u dobi društvenih mreža i rudarenja podataka, svi mi zapravo «informacioni robovi» koji korporacijama besplatno pružamo naše podatke, Moron subverzijom uzdrmava taj mehanizam na način da sopstvenim preobraženjem u korporaciju ostvaruje pravo na zaštitu i stvaranje profita od vlastitih podataka. Ako je iskorišćavanje neizbežno, zašto ne iskorišćavati samu sebe?

Posetioci izložbe imaju priliku da se upoznaju sa proizvodima kompanije koji se temelje na prošlim iskustvima, trenutnim sposobnostima, budućim potencijalom i podacima iz životne svakodnevice Dženifer Lin Moron. Jedan od proizvoda je aplikacija Database of ME ili DOME (u prevodu Baza podataka o MENI), koja prikuplja i pohranjuje sve podatke koje Moron stvara (lokacija, otkucaji srca, aktivnost pretraživanja na internetu, raspoloženje), omogućujući kompaniji ostvarivanje profita njihovom prodajom, razmenom ili ulaganjem.

Na tragu pretpostavke da smo svi zapravo sirovina i potencijalni proizvod, kompanija je iz molekula umetničinih feromona proizvela parfeme Lure i Repel čiji je učinak da privlače, odnosno odbijaju muškarce. Kompanija je u farmaceutski biznis stupila proizvodom Rejuvanix, hormonskom terapijom koja se dobija iz hormona DHEA (dehidroepiandrosteron) Dženifer Lin Moron, a na tržištu luksuzne robe prisutni su i dijamanti koji se proizvode od kose of umetnice. Svi navedeni proizvodi se prodaju putem interneta i tržišta umetnina, uz prigodne reklame koje ismevaju tipične obrasce oglašavanja.

Za svoj umetnički rad, Moron je dobila posebno priznanje na festivalu Ars Electronica u Lincu, jednom od značajnijih novomedijskih umetničkih festivala u Evropi i nekolicine vodećih u svetu. Dela je izlagala, prikazivala i predstavljala u mnogim međunarodnim muzejima i galerijama, među kojima su Martin Gropius Bau (Berlin), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Carroll/Fletcher Gallery (London), ZKM (Karlsruhe), Victoria & Albert Museum (London), i HeK (Basel). O njenom neobičnom projektu izveštavali su mediji poput The Guardiana, The Economista i internet magazina We Make Money Not Art.

Više o izložbi ovde.

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu.
Program je realizovan u okviru evropskog projekta State Machines i programa Galerija DM.
 
Jennifer Lyn Morone
JENNIFER LYN MORONE™ INC
Organizator: Drugo more
Produkcija: Aksioma – Institut suvremene umjetnosti (Ljubljana)
Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka, Hrvatska
20. 6. – 7. 7. 2017.
Otvarenje izložbe: utorak, 20. 6. 2017. u 20 h
Radno vreme galerije: ponedeljak – petak 16-20h

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text