Drap Art Festival

Drap Art Barcelona

Drap Art 2012 Barselona!

 

 


Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu kreativne reciklaže Drap art 2012, koji se već sedam godina održava u Barseloni, svoje radove predstavile su Tijana i Mila Popović, dizajnerke iz Novog Sada.

 

Festival Drap ART se održava od 2006. godine u Barseloni, obuhvata niz platformi od izložbi, promocije filmova, radionica i predavanja do performansa i koncerata autora i kreativaca iz celog sveta na temu reciklažne umetnosti.

Ovogodišnji festival traje do 14. oktobra, a deo programa imaćemo priliku da vidimo već u julu 2013, u Srbiji - Novom Sadu na sledećem RE/8 Dizajn Parku - prvoj Nedelji eko dizajna u Evropi.

Kratkim autorskim filmom “After Color”, mlade rediteljke Marije Mandić, predstavile su svoju najnoviju kolekciju za proleće-leto 2013 istog naziva. Kolekciju “After Color”, čine odevni predmeti nastali kao posledica dekonstrukcije forme i primene reciklaže otpadnih sirovina i materijala u funkciji savremenih odevnih predmeta. 

Analizom antiforme i ahromatskih vrednosti nastala je kolekcija gde dominiraju tamni tonovi, zlatna i bronzana boja,  tekstura i monohromatske površine kao likovni elementi.

Pored filma koji je prikazan prvog i drugog dana (5. i 6. oktobra) festivala, ljubitelji reciklažne umetnosti imali su priliku da vide i modele autorki koji su bili izloženi u velelepnom prostoru galerije CCCB- a Centra za savremenu kulturu Barselone u okviru izložbenog dela festivala.

Tijana i Mila su dizajnerski duo koji godinama promoviše eko dizajn na našim prostorima kroz sve vidove primenjene umetnosti. Implementiran u grafički, modni i dizajn enterijera ekološki i etički koncept dizajnerki ističe pored upotrebne i estetske kategorije i pojam održivosti predmeta. Ideje o antikozumerizmu, friganizmu i DIY sagledavanju realnosti prenose kroz sasvim primenjive predmetе i pojave u svakodnevnom životu. 

Modnim dizajnom se profesionalno bave od 2006. godine kada su na Beogradskom FW predstavile svoju prvu kolekciju “Cash for Trash” za proleće-leto 2006. Kolekcija je nastala kao parodija na potrošače, hiperproizvodnju, globalni konzumerizam i modne trendove. Učestvovale su na London Design Week-u, imale su izložbe u Barseloni, Rimu, Parizu, Valensiji i Amsterdamu. Kolekcije su više puta predstavljale na Beogradskom Fashion Week-u, nedeljama mode u Londonu, Skoplju, Brajtonu i na samostalnm revijama u Novom Sadu.


 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text