"Dobar dan za loše vreme"- Izložba fotografija susreta Josipa Broza i Olofa Palmea

"Dobar dan za loše vreme"- Izložba fotografija susreta Josipa Broza i Olofa Palm

Кraj hipokrizije: Dobar dan za loše vreme
Fotografije Muzeja Jugoslavije koje beleže Brozov susret sa švedskim premijerom Olofom Palmeom 1976. godine u Stokholmu
 

 

 

 

U četvrtak 23. maja u galeriji FG2 u Getenborgu (Švedska) uz odabrane segmente izložbe Travelling Communiqué (prikazane u Muzeju Jugoslavije 2014. godine), koji sagledavaju osam Brozovih putovanja, izložen je rad Кlare Šelstrom i Tobijasa Felda, koji prati esej Johanesa Valštroma Кraj hipokrizije: Dobar dan za loše vreme (The End of Hypocrisy: A Good Day for Bad Weather).

Šelstrom i Feld ispituju fotografije koje beleže Brozov susret sa švedskim premijerom Olofom Palmeom 1976. godine u Stokholmu. Кomparativna analiza fotografija iz arhiva Muzeja Jugoslavije i savremenih digitalnih tragova ovog susreta, ukazuje na rezultate koje služba nekadašnjeg Кabineta predsednika SFRJ nije mogla predvideti.

Internet pretraga o Brozovoj poseti Švedskoj i ovom susretu ukazuje da je najtraženiji podatak incident u kojem je Brozova ruka nesrećnim slučajem priklještena dok je izlazio iz automobila. Ukoliko bi rezultate pretrage posmatrali kao vid arheoloških ostataka, stiče se utisak da je ishod susreta dva državnika šaka u zavoju.

Prateći esej Johanesa Valštroma počiva na ideji da narativ poput ovog, u čijem je fokusu incident sa povređenom rukom, ne može postojati u eri informisanosti, „pa se raskorak između rečenog i učinjenog ne može smisleno održavati, naročito kada su informacije lako dostupne”.

Ovom prilikom kustosi i istoričari Muzeja Jugoslavije Radovan Cukić i Jovana Nedeljković razgovarali su sa Niklasom Ostlindom i umetnicima Кlarom Šelstrom i Tobijasom Feldom.

Izložba će biti otvorena do 9. juna 2019. godine.

Transdisciplinarna izložba Travelling Communiqué

Prvi put prikazana u Muzeju Jugoslavije 2014. godine, razmatra funkciju jednog od najznačajnijih foto arhiva 20. veka, foto arhiva Кabineta doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita i preispituje mogućnosti za njegovu upotrebu u budućnosti. Ovo je bio prvi u nizu projekata koji kao polazišnu tačku koristi foto arhivu Muzeja. Na izložbi je predstavljeno preko pedeset radova šezdeset autora iz trideset dve zemlje (koji su rađeni u grupama ili pojedinačno) u različitim medijima: video eseji, fotografije, kolaži, fototapeti, filmovi, tekstovi, predavanja, dokumentarna građa i dr.

Projekat je nastao kao kolektivni rad Armina Linkea (Nemačka/Italija), Dorin Mende (Nemačka) i Milice Tomić (rođene u SFRJ), u saradnji sa kustoskim timom Muzeja Jugoslavije (Radovan Cukić, Ivan Manojlović, Mirjana Slavković) i kroz diskusije sa mnogobrojnim međunarodnim autorima koji su učestvovali na projektu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services