Dizajnirati (za) državu - Identitet Češke železnice Marvil studija

češka železnica, sždc, marvil studio

U januaru 2017. godine, češka Uprava železničkih saobraćajnica (SŽDC) je raspisala tender za redizajn sopstvenog vizuelnog identiteta.

Projekat Marvil studija iz Praga, izabran je kao pobednički od ukupno četiri tima koja su se nadmetala. Njegova implementacija se očekuje u decembru 2018. godine.


Správa Železniční Dopravní Cesty – SŽDC (Uprava železničkih saobraćajnica), predstavlja najveću češku kompaniju u oblasti železničkog transporta. U zvaničnom saopštenju SŽDC-a, navodi se da se njegov dosadašnji vizuelni identitet sastoji iz nekoliko elemenata, koji su tokom godina pretrpeli više nekonzistentnih intervencija, ali koji još uvek ne obuhvata sve oblasti delatnosti kompanije. Ova preterana kompleksnost osim generalne nemogućnosti primene identiteta u različitim formama i dimenzijama, otežava i identifikaciju samog brenda SŽDC-a.

SZDC_identitet-marvil

Pobednički projekat Marvil studija predlaže premeštanje fokusa u vizuelnom doživljaju identiteta SŽDC-a, odnosno upotrebu novog akronima, koji bi komplikovan naziv SŽDC-a skratio na slovo “Ž” – kao skraćenicu za Železnice.

SZDC_identitet-marvil

Studio Marvil navodi da ovim simbolom kompanija dobija pojednostavljen i razumljiviji identitet. Treba naznačiti da novi logotip ne podrazumeva zamenu jednog akronima drugim, već njihovo sjedinjavanje, pa tako novi logo sada sadrži oba akronima.

SZDC_identitet-marvil

SZDC_identitet-marvil

Styrene pismom je ispis SŽDC-a pročišćen, a uvedeni simbol "Ž" predstavlja zapravo čistu likovnu formu, koja iako tipografska, zapravo asocira na železničke šine, odnosno skretnicu koja spaja dva železnička koloseka.

SZDC_identitet-marvil

SZDC_identitet-marvil

Nekoliko recenzija na dizajn platformama engleskog govornog područja, veoma hvali izbor da se dijaktritički znak slova “ž” poravna, kao veoma inventivno rešenje, što se svakako čini dobrom dizajn odlukom, iako treba naglasiti da ovo rešenje vuče korene iz modernističke tipografije.

SZDC_identitet-marvil

Identitet takođe obuhvata novi kolorni kod, koji zadržava tamno-plavu boju, kao tradicionalnu boju češke železnice, a umesto žute uvodi narandžastu – kao boju koja se izdvaja u odnosu na trenutni kolorit kompanija i vagona koji cirkulišu češkim prugama.

SZDC_identitet-marvil

SZDC_identitet-marvil

Cijan boja je dodata kako bi se prošilila paleta koja će se koristiti u okviru primene identiteta na propratnom materijalu: webu, animacijama i kompanijskim uniformama.

SZDC_old-train
Dosadašnji izgled
 
Dizajneri: Pavel Zelenka, Olga Benešová, Jiří Karásek za Marvil studio

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text