Dim Tim Artist in Residence u Švajcarskoj

DIm TIm Artist in Residence u Švajcarskoj

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim učestvovala je na tromesečnom Artist in Residence programu u Švajcarskoj u okolini Ženeve!

 

Tokom boravka oslikali su mural, Roadmap to success u glavnom holu International School of Geneva, Campus des Nations, jednoj od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Švajcarskoj koju pohađa preko 1.000 studenata iz 82 zemlje.

 

Nalazi se u kompleksu Campus des Nations, dakle kompleksu Ujedinjenih Nacija. Koliko je ova škola prestižna govori podatak o prohodnosti ka najpoznatijim univerzitetima kao i da je godišnja školarina oko 48.000 SFR.

Inače u Ženevi je izuzetno teško dobiti potrebne dozvole za oslikavanje murala, pogotovo na tako prestižnom mestu.

Na talasu ovog pozitivnog iskustva, Dim Tim je dobio poziv iz Ecole Germaine de Stael, School for high potential and talented children, koja se nalazi nedaleko od Lozane, gde su oslikali još tri murala na unutrašnjim zidovima ove po svemu jedinstvene škole, uz vođenje radionica i aktivno učešće studenata.

U obe škole održali su nekoliko predavanja o istoriji murala, od pećinskog slikarstva do danas.

Pored toga radili su na projektu Bauhaus revisited kojim će iduće godine obeležiti 100 godina Bauhausa.

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim želi da svojim projektom Bauhaus revisited da svoj doprinos proslavi 100 godina Bauhausa. Ove godine, a posebno tokom tri meseca AIR boravka u Švajcarskoj, realizovali su nekoliko bitnih radova koji referišu na nasleđe Bauhausa. Najbliže određenje za formalne uzore Dim Tima i moguću plastičku aproprijaciju elemenata je umetnost međuratne avangarde kao i interdisciplinarna komunikacija aktera i dela delotvorno organizovanih oko institucije Bauhausa. U svojoj umetničkoj praksi Dim Tim se bavi utopijom, istorizacijom umetnosti i mogućnostima komunikacije među ljudima i različitim kulturama u vreme brze individualizacije koje je podstaknuto novim tehnologijama, društvenim mrežama i virtuelnim svetovima. Komentarišu nove odnose i ponašanje u modernim aglomeracijama, analiziraju otuđenje u habitatima, tražeći alternativne javne prostore za izlaganje različitih umetničkih praksi i promovišu nove umetničke diskurse. U tom smislu, Dim Tim je autentični analitičar mnoštva procesa u svetu i unutar kulturne sredine u kojoj se kreće i na taj način evocira kreativnost, mišljenje i sve ono što je podsticajno u protivrečnostima društvenih prilika u kojima živimo.

Dim Tim je u protekloj 2018. godini realizovao dvanaestu samostalnu izložbu Ka utopiji u galeriji Zvono i oslikao ukupno 12 murala u većem broju gradova u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Švajcarskoj.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services