Dijego Velaskez u bečkom Muzeju istorije umetnosti

Dijego Velaskez u bečkom Muzeju istorije umetnosti

Španskom slikaru Dijegu Velaskezu (1599-1660) će krajem oktobra ove godine biti prvi put u nemačkom govornom području posvećena jedna izložba.

Predstavljanjem njegovih najznačajnijih dela bečki “Muzej istorije umetnosti” daje značajan uvid u umetnički opus ovog španskog slikara. Neka od njih se po prvi put prikazuju u Beču.

 

Dijego Rodrigez de Silva Velaskez rođen je u Sevilji. Zbog njegovog rano primećenog talenta on sa 24 godine postaje slikar na dvoru kralja Filipa IV. kojem je služio do kraja života. Iako se slikanje oficijelnih portreta kralja i njegove porodice ubrajalo u glavne zadatke svakog dvorskog slikara, Velaskez je svoje interesovanje proširio i na članove dvora i razvio pri tom jedan moderan, psihološki dubok pogled, tako da svaki od portreta i danas fascinira posmatrača.


Infanta (princeza) Margarita Tereza u plavoj haljini © KHM Beč


Pored portreta Velaskez je pokrivao i druge u to vreme u Španiji uobičajene kategorije slikarskog repertoara: kuhinjska mrtva priroda, slike sa religioznim, kasnije i mitološkim i istorijskim temama. Inspirisan Ticijanom i El Grekom koristio je tehniku slobodne četkice i prefinjenih boja čime se razlikovao od svojih savremenika.


Venera pred ogledalom © Nacionalna galerija, London


U 19. i 20. veku njegova dela i kompozicije inspirisala su Fransiska Goju, Pabla Pikasa, Frensisa Bejkona i Salvadora Dalija.

Zbog bliskih dinastičkih i političkih odnosa između habsburške dinastije u Beču i Madridu u 17. veku Muzej istorije umetnosti u Beču raspolaže danas sa izvanrednim portretima Dijega Velaskeza.

Izložba je otvorena od 28. oktobra 2014. do 15. novembra 2015. godine.

Na naslovnoj: Infant Baltazar Karlos na konju © Nacionalni muzej Prado, Madrid.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services