Device_art festival u MSU Zagreb

Device_art festival u MSU Zagreb

Emotivni roboti i senzualne mašine na šestom Device_art festivalu umetnosti, robotike i novih tehnologija u Zagrebu!

 

 

 

 

 

 

"Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.Ova upečatljiva izjava kustosa Zhang Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe "Strojevi nisu sami" koja će biti otvorena 18. decembra u zagrebačkom Muzeju suvremene umetnosti s početkom u 19 časova,a za posetioce će biti otvorena do 3. februara 2019. godine.

Izložba će predstaviti 21 rad i 25 međunarodnih umetnika koji mapiraju savremeno delovanje mašina i ljudsku kohabitaciju s njima.

Izložba "Strojevi nisu sami" biće postavljena na 1500 m2 prostora u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti. Radovi umetnika predstavljaju najbolje od svetske suvremene umetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama kao i temama poput veštačke inteligencije i kibernetike. Ukorenjena u lokalnu zajednicu i okruženje, izložba odražava ideju "strojne ekologije" - svetonazor uedinjenosti u celinu koja prosperira tako da svakom svome delu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mesto unutar te celine. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala svrstati među najveća događanja u savremenoj novomedijskoj umetnosti u Hrvatskoj u poslednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umetničkoj mapi.

Paneli o umetnosti, tehnologiji i društvu, i predavanja


Uz veliku centralnu izložbu, dvomesečni festivalski program u Zagrebu donosi sasvim drugačije iskustvo Adventa. Diskurzivni program Device_art festivala sačinjen je od četiri tematska panela o umetnosti, tehnologiji i društvu: "Kratki spoj", "Postmordijalne bare", "Autonomni odnosi","Tehnomitologije". Ovaj jednodnevni program održaće se 20. decembra od 16 do 21h u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti. U panelima će učestvovati jedanaest umetnika koji izlažu na izložbi "Strojevi nisu sami". Paneli su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan. Nakon panela održaće se koncert benda Transonik s početkom u 21h, kao i druženje s umetnicima i učesnicima panela uz muziku DJ Borovicha.

Posebno gostujuće predavanje Mate Rimca


Mate Rimac, CEO i osnivač Rimac Automobila, 21. januara 2019. godine, od 16 do 18h, održaće predavanje na temu: "Tehnologija kao sredstvo za rad, izvor kreativnosti i poslovni cilj" u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Atraktivni popratni program za sve uzraste

Zagreb će za vreme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umetnika, inženjera, naučnika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyja otvaranja izložbe "Strojevi nisu sami" u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umetnike i građane kao i bioskopskog programa. Posebno se u programu ističe i pet live zvučnih performansa u subotu, 26. januara u MSU Zagreb kada će festival ugostiti "Future DiverCities Lab" i nove nade evropske umetničke scene. Najmlađi posetioci na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija kao i veza između ekologije i tehnologije.

Međunarodni Device_art u Rijeci i Splitu

Festivalsko zagrevanje započelo je 7. decembra u Splitu s umetničkim performansima i radionicama u Domu mladih, dok će riječki program u Muzeju moderne i savremene umetnosti 29. januara biti nastavak zagrebačkog programa performansa "Future DiverCities Lab". Iz Zagreba u Rijeku tako putuju norveški umetnik Mathias Loos, francuski umetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude kao i holandsko - norveška umetnica Jiska Huizing.

Radno vreme izložbe "Strojevi nisu sami" u zagrebačkom MSU je od 11 do 18h svakog dana osim ponedeljka. Cena ulaznice je 30 kuna (20 kuna za studente i grupe građana, a 15 kuna za studentske grupe). Svake subote u 16h biće organizovano besplatno vođenje za građane na hrvatskom jeziku.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text