Design District Zagreb ove godine duži, raznovrsniji i “zeleniji“

news

Design District Zagreb - festival u kojem je prošle godine uživalo oko 30 hiljada posetilaca, ove godine će trajati 2 dana duže, od 13. do 18. juna.

Pozivi za učestvovanje u programu u četiri različite kategorije, objavljeni su na web stranici projekta.

 

 Festival Design District Zagreb, prvi put organizovan u junu 2016. godine, ove godine biće održan od 13. do 18. juna i ponudiće dva dana sadržaja više. U saradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture, program festivala ostvariće se u saradnji s brojnim partnerima i protagonistima kulturnih i preduzetničkih aktivnosti u kvartu, ali i svim odabranim učesnicima u programu.

design-district-2017
IKEA Urbani vrt - Fruhstuck. Fotografija: Marija Gasparović


Ovogodišnje izdanje Festivala uvodi novu programsku celinu – Zeleni program. Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove godine je odlučio da sve "zelene" sadržaje ujedini u zaseban segment i ponudi potencijalnim učesnicima mogućnost da prijave sopstvene predloge i projekte koji bi mogli da doprinesu kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korišćenju resursa u zagrebačkom ”Dizajn distriktu” a posledično i drugim delovima grada.

design-district-2017
Atmosfera u Martićevoj. Fotografija: Marija Gasparović


Uz otvorene pozive svim zainteresovanim dizajnerima, arhitektama, likovnim umetnicima i drugim stvaraocima za učešće u Zelenom programu, kao i u programu uopšte, na službenoj web stranici projekta, objavljeni su i poziv za radionice tokom festivala i poziv za program Mali pomaci, koji je osmišljen radi prikupljanja kvalitetnih rešenja dizajna objekata namenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Pozivi su otvoreni za fizička i pravna lica: slobodne autore/ke i autorske grupe, umetničke organizacije, udruženja ili kompanije. Prijave su besplatne i za učestvovanje se ne plaća kotizacija. Predstavnici organizacijskog tima Festivala, biraće radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja zaključno s 30. aprilom 2017. godine.

design-district-2017
Fotografija: Marija Gasparović


Prvi festival okupio je 220 različitih učesnika (dizajnera, arhitekata, umetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, muzičara, pisaca, preduzetnika i dr.) sa čak 115 realizovanih projekata, a inicijativi se su se sopstvenim sadržajima pridružila i 84 lokalna partnera. U susret festivalu i tokom četiri dana njegovog trajanja, aktivirano je 78 mikrolokacija koje je obišlo oko 30 hiljada posetilaca. Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i enterijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vođenja arhitektonskim znamenitostima kvarta, vredne i podsticajne konkurse, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne i muzičke večeri. Kako ovi navedeni, tako i mnogi dodatni sadržaji, biće u junu ponovno otvoreni za svu zainteresovanu publiku, a očekuje se još raznovrsniji program namenjen svima.

design-district-2017
Hacking IKEA. Fotografija: Igor Dugandžić


Festival Design District Zagreb nastao je s idejom komunikacijskog ujedinjenja i aktivnog umrežavanja svih učesnika kreativne i kulturne scene smeštene u zagrebačkoj Martićevoj ulici i njenoj neposrednoj okolini, kao i preduzetničkih i poslovnih inicijativa koje se takođe razvijaju u tom delu grada Zagreba. Privremenom transformacijom kvarta u interaktivnu zonu kulturnih, umetničkih i dizajnerskih sadržaja, u skladu s potrebama lokalnog stanovništva i otvorenu za sve zainteresovane građane i posetioce, projekat je na konstruktivan i afirmativan način uspeo da ukaže na potrebu oživljavanja neiskorišćene kvartovske infrastrukture i na poželjan smer razvoja urbanih sredina koji se zasniva na inkluziji kreativnih sadržaja i pozitivnoj saradnji građana, ključnih javnih institucija i preduzetničkih i kulturnih aktera. Prepoznat stoga, kao projekat od šireg društvenog značaja, Design District Zagreb je u septembru prošle godine osvojio Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, za projekat koji je najsnažnije obeležio hrvatsku dizajnersku scenu i njen širi kontekst u protekle dve godine. 

design-district-2017

Croatian Design Superstore originalni je koncept u Zagrebu, koji afirmiše hrvatski dizajn kao značajan segment hrvatske kulturne i kreativne industrije, pruža kvalitetan i zanimljiv sadržaj turističkim posetiocima, podiže nivo ponude i povećava atraktivnost destinacije i pomaže njenom brendiranju. Otvoren u martu 2015. godine, u središtu Zagreba u Martićevoj 4, Croatian Design Superstore ubrzo je postao okupljalište domaćih i stranih kreativaca i nezaobilazna destinacija turističkih posetilaca. Proizašao iz putujućeg pop-up koncepta, CDSS je danas jedinstvena platforma za tržišnu i kulturnu afirmaciju domaćeg dizajna u obliku izložbenog prostora, dizajnerskog studija i kafea. U njegovom multifunkcionalnom dizajnerskom prostoru organizuju se brojni događaji i programske aktivnosti vezani uz promociju hrvatskog dizajna i dizajnera.

Superstudio je nagrađivani dizajnerski kolektiv iz Zagreba, kojeg je 2011. godine osnovala i od tada ga kontinuirano kreativno i operativno vodi dizajnerka Ira Payer, a koji na stalnoj i povremenoj bazi okuplja različite autore, većinom dizajnere vizuelnih komunikacija i njima srodne struke. Izrazito usmeren na samoinicijativne projekte i na delovanje šire od dizajnerske prakse, Superstudio je tokom pet godina postojanja realizovao brojne uspešne i nagrađene projekte u području kulture, urbane kulture, umetnosti, arhitekture i turizma, i zaslužan je za nekoliko značajnijih design advocacy inicijativa.

Dizajn centar Zagreb mlada je neprofitna organizacija osnovana u januaru 2016. godine, s ciljem osnaživanja uloge domaćeg dizajna u turizmu i ekonomiji Hrvatske.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text