Dani arhitekture Banja Luka 2019

news

U organizaciji Istraživačkog centra za prostor od 13. do 19. maja održani su peti Dani arhitekture Banja Luka 2019. 

 

Pod temom „Re:housing“, Dani arhitekture Banja Luka 2019 su razmatrali inovativne, ali i lako dostupne modele stanovanja, preispitujući razvojnu transformabilnost stambenih [fizičkih] prostora, kao i suštinu stanovanja kao [emocionalnog, društvenog] procesa.

 

 

U sedam dana trajanja, bogat program u vidu izložbi, predavanja, debata i radionica, privukao je oko 800 posetilaca.

Sedmodnevna arhitektonska manifestacija otvorena je ponedeljak, 13. maja, studentskom radionicom “Domesticate”. Pod rukovodstvom Pavla Stamenovića (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), studenti iz Banje Luke i Beograda su razmatrali prilagodljivost otvorenog prostora stambenog bloka banjalučkog naselja Starčevica, i ponudili prostorne modele i scenarije njegove transformacije u odnosu na prepoznate potencijale i dinamiku svakodnevnog života. Radionica “Domesticate” je rađena u okviru “Small-scale” projekta, čiji jedan od rezultata je i prepoznatljivi banjalučki mol na Vrbasu.

U ponedeljak je otvorena i međunarodna izložba “Housing”, koju su svi zainteresovani imali prilke da posete u Muzičkom paviljonu u parku Petar Kočić. Fokus izložbe je stanovanje u post-socijalističkim zemljama Evrope, predstavljeno kroz preko 60 realizacija stambenih objekata i projekata iz bivših evropskih socijalističkih zemlja, nastalih u periodu od 2015. do 2017. godine. Pored prepoznatog fokusa, sa prikazanih preko 40 realizacija stambenih objekata, izložba daje aktuelni presek svetske stambene arhitekture. Na otvaranju izložbe je održano uvodno predavanje Branislave Stoiljković sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.Dani arhitekture su nastavljeni u utorak, 14. maja, promocijiom knjige „Budućnost stanovanja-– aspekti održivosti budućeg stanovanja u Srbiji“, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac. Budućnost stanovanja, modifikaciju autenetičnosti, i odnos između projekta i procesa stanovanja, autori knjige su diskutovali sa Majom Milić Aleksić (AGGF UNIBL), u ulozi moderatora, i mnogobrojnom publikom.

Sreda, 15 maj, je bila rezervisana za predavanje Siniše Cvijića posvećeno jubileju 100 godina Bauhusa i tematsku urbanu šetnju “Moderna stambena arhitektura Banja Luka 1929-1941”. Na taj način, Banjaluka se priključila globalnoj proslavi veka čuvene škole arhitekture, primenjenih umetnosti i dizajna u Vajmaru, Desau i Berlinu, a brojni učesnici šetnje su iskusili jedan od najatraktivnijih i najuspešnijih medija prezentacije lokalnog kulturnog nasleđa.


Otvaranje Dana Arhitekture Banja Luka 2019- pozdravni govor gradonačelnika Igora Radojičića
 

Centralni deo događaja - simpozijum Dana arhitekture Banja Luka 2019 - otvoren je u petak 17. maja u pozorišnoj sali dvorane “Obilićevo”, kada su se publici, pored domaćina, obratili gradonačelnik Banje Luke, g-din Igor Radojičić i dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Brankica Milojević. Prvi dan simpozijuma, mnogobrojna publika je imala prilku da čuje predavanje “Making of the Project”, Mirze Mujezinović (MALARCHITECTURE, Norveška), koji je predstavio projekat višeporodičnog stanovanja MALAHOF u Beču, realizovan kao rezultat pobedničkog rešenja konkursa Europan 8. Nakon predavanja, usledila je zanimljiva i produktivna diskusija na temu stanovanja, koju je moderirala Nevena Novaković (AGGF UNIBL). Predavači, učesnici simpozijuma, su definisali ključne reči za bolju stambenu arhitekturu budućnosti. Zaključili su da su prijatnost, prilagodljivost, identitet i pripadnost, ono što svaki stambeni prostor mora da pruži.


Otvaranje Dana Arhitekture Banja Luka 2019 - panel diskusija
 

Otvaranje Dana arhitekture Banja Luka 2019 je praćeno proglašenjem pobednika međunarodnog konkursa “Re:Housing” i otvaranjem izložbe selektovanih radova. Stručni žiri u sastavu Huan Luis Rivas Navaro (Juan Luis Rivas Navarro) (Španija), Ivan Rašković (Srbija), Krešimir Damjanović (Hrvatska) i Vedrana Ikalović (BiH, Japan) je selektovao najbolje radove u kategoriji praksa (prva nagrada: Niskobudžetno stanovanje Padina, autor 3A studio), kategoriji Ideja (prva nagrada: Evolucija porodične kuce - između manifesta i parafraze, autori Jelena Ristić Trajković, Aleksandra Milovanović) i kategoriji studentski rad (prva nagrada: Stvari, autor Tajana Čabraja).


Tomaž Krištof (Krištof studio, Slovenija) sa organizacionim timom Dana arhitekture Banja Luka 2019


Drugi dan simpozijuma je počeo predavanjem Luke Korlaeta (Hrvatska). Luka je pričao o 'arhitekturi kao činu optimizma', i dao uvid u dva recentna projekta kolektivnog stanovanja tandema Svebor Andrijević / Luka Korlaet s osvrtom na prostor i nasleđe u kojem nastaje, a to je Zagreb s njegovim urbanističkim i arhitektonskim specifičnostima.

Usledilo je predavanje AREA Offica (Architecture Research Athens) iz Grčke. Jorgos Mitrulias i Mihail Raftopoulos su predstavili projekte stambene arhitekture između 'nasleđenih formi' i 'domišljate inovacije', kao i projekte novih modela stanovanja u Nemačkoj i Portugalu. Popodnevnu sesiju je otvorila sjajna Nerma Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), koja je podelila svoje bogato iskustvo u izgradnji stambenih objekata socijalnog stanovanja. Nerma je istakla specifičnosti svojih višestruko nagrađivanih realizacija stambene arhitekture, ali i specifičnosti celokupnog okvira stambene produkcije u Beču, koji je jedan od najuređenijih u Evropi. Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija) su prikazali izazove stambene arhitekture u lokalnom kontekstu Srbije, pre svega u domenu projektovanja i realizacije objekata socijalnog stanovanja za izbegla i raseljena lica nakon ratova 90-ih godina. Problematikom stambene izgradnje u bližem regionu u svom predavanju se bavila i Nevenka Mančeva (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija), koja je napravila paralelu sa iskustvom projektovanja stambenih objekata u Kanadi. Drugi dan simpozijuma zatvoren je predavanjem Tomaša Krištofa (Krištof studio, Slovenija), koji je publiku podsetio na osnovne vrednosti stanovanja i pristup arhitekturi koja oslonac traži u prostornom i vremenskom kontekstu, a kroz projekte obnove stambenih objekata iz sredine XX veka i eksperimente novih [budućih] modela stanovanja.


Drugi dan-simpozijuma DABL2019, Small scale stage
 

Pored predavanja na velikoj, održane su i četiri prezentacije na “Small-scale” bini, gde je predstavljen rad Strehe za vse (Slovenija) - inicijative koja u ugroženim područjima Afrike djeluje humanitarno, zatim projekat Twist Box (Srbija), koji kroz savremene tehnologije odgovara na izazove projektovanja i izgradnje u ekstremnim uslovima. Pored njih predstavljena su dva projekta iz Bosne i Hercegovine. Small-scale tim Istraživačkog centra za prostor za 2019. godinu je prezentovao rezultate radionice “Domesticate”, uz najavu i mogućnost nastavka kao i izglednu realizaciju koja će zavisiti od pomoći donatora i sponzora (Bosna i Hercegovina). Konačno, studentkinje Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta su kao ambasadorke inicijative “Docexdoce” prezentovale iskustvo ovogodišnjeg konkursa uz pregled najboljih radova i najuspešnije primere studenata iz Banje Luke.

Na Mini salonu građevinarstva u holu Dvorane Obilićevo predstavile su se kompanije Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella (Ytong i Multipor), Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Wienerberger, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design i Elda Lux.

Dane arhitekture Banjaluka posetilo je blizu osam stotina posetilaca, a više o atmosferi i realizovanim aktivnostima možete videti na sajtu www. arch-days.com.

                

Na naslovnoj: Drugi dan simpozijuma Dana arhitekture Banja Luka- predavanje AREA Office iz Grčke

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services