Dan arhitekture u okviru BINA 2018

Dan arhitekture u okviru BINA 2018

13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA 2018), svečano obeležava Dan arhitekture, u četvrtak, 17. maja u 16 časova u Galeriji RTS (Takovska 10), posebnim programom posvećenim arhitekti Ivanu Antiću.  

Publici će se tim povodom obratiti Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

U galeriji RTS-a otvorena je studijska izložba „Arhitektonično“, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, koja predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka, kroz život i rad jednog od najuglednijih arhitekata - Ivana Antića.

Ivan Antić je arhitekta čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva. Arhitektonski opus Ivana Antića, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od 45.godina (1955-1990), predstavlja, kako u oblikovnom, tako i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kome je stvarao.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program.


RTS

Istog dana na programu su i razgovori o Ivanu Antiću: od 18 časova „Arhitektura i mediji”, od 19 časova „Mera savremenosti u srpskoj arhitekturi i uticaji”, i od 20 časova „Pozicija žene u modernoj srpskoj arhitekturi, povod Ivanka Raspopović”.

Galerijski prostor RTS-a ugostio je još jednu izložbu sa ovogodišnje 13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA 2018). 

Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke "Stanovanje - Housing 2017", urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Stručno vođenje kroz ovu izložbu zakazano je za četvrtak, 17. maj u 17 časova.VIA AT WEST 57TH STREET, Manhattan, New York, USA. Autori: BIG-Bjarke Ingels Group (Denmark, USA), 2016.

 

Na naslovnoj fotografiji: Arhitekta Ivan Antić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text