Da li postoji razlika između tržnog centra i muzeja savremene umetnosti?

Bruketa Zinic Muzej Savremene Umetnosti

Akcija agencije Bruketa&Žinić vezana za otvaranje novog zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti

Izvinite, gde je muzej savremene umetnosti? naziv je akcije koju je napravila agencija Bruketa&Žinić, a vezana je za otvaranje nove zgrade zagrebačkog muzeja savremene umetnosti.

Radi se o dizajnu naslovne strane kulturnog magazina Zarez na kojoj je fotografija tržnog centra Avenue Mall s istaknutim pitanjem Izvinite, gde je muzej savremene
umetnosti?

Taj popularni tržni centar se nalazi paralelno sa novim MSU-i u Novom Zagrebu i samim tim simbolički postavlja pitanja o statusu savremenih muzeja u naglašenom potrošačkom mentalitetu.

Gde danas može da se pronađe prava umetnost? Gde je to što nas uzbuđuje i provocira emocionalno i intelektualno? S jedne strane muzej, a s druge tržni centar – konkurencija je neizbežna. Da li će u međusobnom nadmetanju postati slični? Samo su neka od pitanja koja se pitaju ovi međunarodno nagrađivani dizajneri.

Bruketa Zinic Muzej Savremene Umetnosti

Davor Bruketa komentariše: “U celom svetu muzejske trgovine postaju sve veće i veće i ne nalaze se više samo u muzejima. Ponekad je ponuda muzejskih trgovina puno uzbudljivija od muzejskog postava. Istovremeno, tržni centri povrh pazara asimiliraju i druge sadržaje, pa tako i umetnost, bilo kroz zasebnu ponudu ili kao integralni deo onoga što se nalazi na policama.”

Osim sadržajno, smatraju autori Davor Bruketa i Nikola Žinić, postoje tako i brojne druge formalne sličnosti između novog MSU-a i tržnog centra Avenue Mall, koje su arhitektonske i komunikacijske. “Veliki plakati koji su najavljivali otvorenje MSU-a neupućeni stranac lako je mogao zameniti za otvaranje novog shopping malla”, tvrdi Nikola Žinić. Autori smatraju
kako se umetnost polako, uprkos državnim dotacijama, vraća tamo gde joj je i mesto, među ljude.

Copywrite na projektu: Imelda Ramović i Mirel Hadžijusufović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text