Casa Futebol

Casa Futebol

"Casa Futebol" je novi predloženi koncept koji bi 12 brazilskih stadiona pretvorio u socijalno stanovanje.

 

Nakon održanog svetskog prvenstva u fudbalu, i poraza koji je reprezentacija Brazila pretrpela, zemlja je prošarana potpuno novim stadionima koji mogu da posluže samo kao bolan podsetnik na ovaj poraz.

 

Izgradnja novih stadiona i organizacija celokupnog svetskog prvenstva prošla je uz puno kontroverzi jer je potrošeno puno novca, dok zemlja pati od siromaštva. Mnogi Brazilci protestvovali su protiv održavanja ovog prvenstva i na sceni su bili brojni socijalni nemiri. Sada, kada se svetsko prvenstvo završilo, možda ti novi stadioni, skupi i kontroverzni, mogu da se stave u novu funkciju i trajniju upotrebu.

Naime, arhitekti Axel de Stampe i Sylvain Macaux izneli su predlog pod nazivom "Casa Futebol", koji se sastoji u transformaciji delova novih 12 stadiona u stambene jedinice.

Koncept podrazumeva projektovanje prefabrikovanih, montažnih stambenih modula od 105 kvadratnih metara, koji se mogu "umetnuti" u strukturu svakog stadiona i pretvoriti ga u zajednicu stanovanja. Moduli bi se uklapali imajući u vidu i spoljašnju fasadu stadiona čime bi joj se dao sasvim novi izgled.

Prema ovom planu, fudbalski tereni će biti otvoreni za javnost, a novac od prodaje karata za utakmice bi se ulagao u uređenje stanova. "Ovo rešenje nije pitanje poricanja interesa Brazilaca u fudbalu, ali je predlaganje alternativa deficita stanovanja", piše arhitektonski dvojac.

Iako su šanse da projekat kao što je ovaj zaista zaživi jako male, ovaj predlog u najmanju ruku može da izazove diskusiju.

Osam od 12 stadiona će se koristiti i donositi profit prestonicama, a samo 4 stadiona ( "Arena das Dunas" - Natal, "Arena Amazonia" - Manaus, "Nacional Stadium" - Brasilia, "Arena Pantanal" - Cuiaba) će biti neiskorišćeni nakon završetka takmičenja, a na koje se ovaj predloženi projekat može primeniti.


 

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services